Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK Vrouwen 2017: zinderend van minuut één tot aan de finale

KNVB Media
KNVB Media
9 augustus 2017, 14:15

De OranjeLeeuwinnen juichen; de titel is binnen. - Foto: KNVB Media

Zinderend, dat was het EK Vrouwen 2017 letterlijk vanaf minuut één tot en met de laatste minuut in de finale. Het EK, dat van 16 juli tot en met 6 augustus in Nederland gehouden werd, was één groot hoogtepunt. Met als kers op de taart de zege van de Oranjevrouwen op Denemarken in de finale, waardoor de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zich voor het eerst in de historie tot Europees kampioen kroonde.

Zinderende poulefase

Op zondag 16 juli ging het toernooi na maanden van voorbereiding dan eindelijk van start in Utrecht. Het bleek het wachten waard. Het openingsduel tussen Nederland en Noorwegen knetterde van het beeldscherm en zinderend bleef het eigenlijk altijd in de wedstrijden daarna. Met een hoofdrol voor de OranjeLeeuwinnen, die in de poulefase te sterk waren voor achtereenvolgens Noorwegen, Denemarken en België. Uiteindelijk kroonden de Deense vrouwen zich tot nummer twee in poule A, waardoor ook zij doordrongen tot de kwartfinales. 

Het publiek stond massaal achter de OranjeLeeuwinnen tijdens het EK in eigen land.

In de andere drie poules bleken Duitsland en Zweden in het grootste Europees kampioenschap tot nu toe - voor het eerst deden zestien teams mee aan een EK - te sterk voor Rusland en Italië. In poule C waren Frankrijk en Oostenrijk te sterk voor Zwitserland en Ijsland en in poule D bemachtigden Engeland en Spanje, gadegeslagen door vele enthousiaste supporters in de zeven Nederlandse speelsteden, een plaatsje in de kwartfinales ten koste van Portugal en Schotland. 

Spannende kwartfinales

In de kwartfinale stuitten de Oranjevrouwen op een nieuwe Scandinavische opponent. Voor de rust maakte Lieke Martens er uit een vrije trap 1-0 van, na de pauze verdubbelde Vivianne Miedema de score. Hoewel Zweden in het slot aandrong, bleek goalie Sari van Veenendaal een niet te nemen horde, waardoor Oranje zich plaatste voor de halve finale. Naast de Oranjevrouwen plaatsten ook Denemarken, Oostenrijk en Engeland zich voor die halve eindstrijd.

De OranjeLeeuwinnen vieren feest nadat ze ten koste van Engeland de EK-finale hebben bereikt.

Op donderdag 3 augustus nam Oranje het in een kolkende Grolsch Veste in Enschede op tegen Engeland. Het werd een avond om nooit meer te vergeten. Via doelpunten van opnieuw Miedema, Daniëlle van de Donk en een eigen doelpunt van Bright in blessuretijd, gingen de OranjeLeeuwinnen overtuigend naar de finale.

Opnieuw tegen Denemarken

In die finale trof Nederland opnieuw Denemarken, de ploeg die in de poulefase nog met 1-0 was verslagen. Maar de tegenstander onderschatten? Nou nee, want die zege had het na de pauze destijds vooral aan de uitblinkende keeper Van Veenendaal te danken. En ook nu, in de finale, bleken de twee teams aan elkaar gewaagd.

Een dag na het toernooi werden de Oranjevrouwen in Utrecht gehuldigd voor het oog van duizenden enthousiaste fans.

Het was Denemarken dat via de gevaarlijke Nadia Nadim al vroeg op een 0-1 voorsprong kwam. Het antwoord volgde al snel via Miedema; 1-1. Na een klein half uur spelen zette Martens Oranje op een 2-1 voorsprong, maar dit keer had Denemarken vlug een antwoord paraat. Pernille Harder zette de 2-2 op het scorebord. 

Europees kampioen

Na de pauze vergrootten de Oranjevrouwen de druk op het Deense doel en al snel had dat resultaat. Aanvoerder Sherida Spitse schoot vanuit een vrije trap raak. De tienduizenden supporters in de Grolsch Veste en de miljoenen kijkers voor de televisie verschoven in de slotfase van het duel steeds verder naar het puntje van hun stoel, maar toen Miedema er een minuut voor tijd 4-2 van maakte was het pleit beslecht. Voor het eerst in de historie kroonden de Oranjevrouwen zich tot Europees kampioen!

Statistieken WEURO 2017 Statistieken WEURO 2017 Klik hier voor alle statistieken van WEURO 2017.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen