Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranjevrouwen sluiten 2019 in stijl af; 4-1 zege op Slovenië

Ruud Scheper
KNVB Media
12 november 2019, 21:45

Oranje juicht. De buit is binnen. - Foto: KNVB Media

De Oranjevrouwen hebben 2019 in stijl afgesloten. Na de monsterzege op Turkije werd nu Slovenië in een drukbezochte GelreDome verslagen. Dat ging overigens een stuk lastiger dan in het duel enkele dagen eerder, maar na een moeizame eerste helft werd in het tweede bedrijf alsnog afstand genomen van de opponent; 4-1. Het was alweer de zesde overwinning in even zo veel EK-kwalificatiewedstrijden.

Bondscoach Sarina Wiegman kon in de wedstrijd tegen Slovenië weer een beroep doen op Lineth Beerensteyn, die het uittreffen met Turkije vrijdag nog aan zich voorbij moest laten gaan vanwege een hersenschudding, maar een dag later wel aansloot voor de thuiswedstrijd tegen Slovenië. De vlugge aanvalster begon op de bank. Grootste verrassing in de basis was rechtsback Liza van der Most, die de voorkeur kreeg boven Desiree van Lunteren.

Feestelijk tintje

De thuiswedstrijd tegen Slovenië was er een met een feestelijk tintje in meerdere opzichten. Allereerst voor de 23 G-voetballertjes die aan de hand van de OranjeLeeuwinnen en de Sloveense vrouwen het veld op mochten komen. Daarnaast bereikte recordinternational Sherida Spitse de ongekende mijlpaal van 175 (!) duels in Oranje en stond Shanice van de Sanden voor de 75e keer op het veld in het nationale tricot.

De basiself voorafgaand aan het duel met Slovenië.

Van de nummer 53 van de FIFA-wereldranglijst had Oranje vooraf bezien misschien weinig te vrezen, maar dat bleek een dikke maand geleden in Slovenië geen garantie voor een gemakkelijke avond. Destijds waren er twee vrije trappen van Spitse in de laatste vijftien minuten nodig om de opponent op de knieën te krijgen; 2-4. En ook in een vrijwel volgepakte GelreDome liet de ploeg zich niet zo maar naar de slachtbank leidden.

Eerste tegendoelpunt thuis

Brutaal beten de bezoekers in het eerste half uur een paar keer van zich af, terwijl Nederland wel veel de bal had, maar op een knal van Jill Roord na, nauwelijks tot een echte doelpoging wist te komen. Na een half uur namen de bezoekers zelfs de leiding. Defensief geklungel aan de kant van Oranje zorgde ervoor dat Kaja Erzen de bal zo maar van een paar meter afstand achter Sari van Veenendaal kon schieten. Het betekende het eerste tegendoelpunt voor de OranjeLeeuwinnen op Nederlandse bodem sinds de EK-finale in 2017.

Sherida Spitse was opnieuw van grote waarde voor de Oranjevrouwen met twee goals en een assist..

Die goal leek Oranje wakker te schudden, want krap drie minuten later lag de bal op de stip na een overtreding binnen de zestien op Jackie Groenen. Specialiste Spitse plaatste zich achter de bal en schoot haar achtste doelpunt van de EK-kwalificatiereeks en – belangrijker nog – de gelijkmaker achter goalie Zala Mersnik. Toch stokte het ook nu weer, want alleen Vivianne Miedema kreeg in het vervolg van de eerste helft nog een grote kans. De goaltjesdief knikte de bal op aangeven van Van der Most echter net over.

Oranje neemt afstand

Na een eerste kans voor Slovenië kwam de bal zeven minuten na de pauze opnieuw op elf meter te liggen. Precies op het moment dat Miedema na een ingenieus breedteballetje van Daniëlle van de Donk wilde uithalen, werd ze naar de grond gemaaid. Strafschop, zo oordeelde arbiter Rebecca Welch. En daar was geen speld tussen te krijgen. Weer nam Spitse plaats achter de bal en natuurlijk was het raak; 2-1.

Vivianne Miedema was als vanouds trefzeker. Tweemaal vond de goalgetter het net.

Nu trok Oranje wel door en uit een corner van Spitse was het Miedema die met een slimme kopbal in de verre hoek de marge vergrootte. Daarmee was het Sloveense verzet definitief gebroken. Niet veel later belandde een vlotlopende aanval via invalster Van Lunteren voor de voeten van Miedema, die met die kans wel raad wist; 4-1. Hoewel Oranje in de laatste twintig minuten voldoende kansen kreeg om de score nog verder uit te breiden, bleef het daarbij. Maar niemand die erom maalde in het kolkende GelreDome.

Passende afsluiting

Met de zege op Slovenië werd 2019 op een passende manier afgesloten. Het jaar dat natuurlijk vooral de boeken ingaat als het jaar van de zilveren medaille op het WK in Frankrijk. Het duurt nog even voor het volgende kwalificatieduel op het programma staat. Pas op 10 april 2020 (!) vervolgt de ploeg van Wiegman de campagne met een uitwedstrijd tegen Kosovo.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en het scoreverloop.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen