Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

FIFA-gala: Sari van Veenendaal beste keeper van het jaar

KNVB Media
KNVB Media
24 september 2019, 11:30

Een stralende Sari van Veenendaal kreeg een warm applaus na haar indrukwekkende speech. - Foto: FIFA Images

Sari van Veenendaal is tijdens het FIFA-gala in Milaan uitgeroepen tot Beste keeper van het Jaar. Bondscoaches, aanvoerders, journalisten en fans kozen de sluitpost van de OranjeLeeuwinnen boven de Chileense Christiane Endler en de Zweedse Hedvig Lindahl.

Van Veenendaal dankt de prestigieuze prijs mede aan haar fabuleuze optreden tijdens het WK in Frankrijk. Daar reikte Oranje tot de finale, met de 28-jarige aanvoerster in een glansrol. Dat leverde haar na afloop van het toernooi al de Gouden Handschoen op, de prijs voor beste keeper van het WK. Met Arsenal won ze de Engelse landstitel. Van Veenendaal ontving de prijs uit handen van Samuel Eto’o, voormalig spits van onder meer Barcelona, Internazionale en Kameroen. 

Oranje-aanvoerster Sari van Veenendaal poseert trots met haar FIFA-trofee. — Foto: FIFA Images

Dankwoord

Tijdens haar dankwoord sprak Van Veenendaal over de dromen van jonge voetbalmeiden, dankte haar familie en gaf uitvoerig de credits aan haar teamgenoten van Oranje en haar voormalige en huidige club, respectievelijk Arsenal en Atletico Madrid. "In een teamsport win je een trofee nooit alleen. Dus ik wil deze prijs met al mijn teamgenoten delen. Van Arsenal, Atletico Madrid en natuurlijk het Nederlands elftal. Samen sterk, OranjeLeeuwinnen, jullie zijn geweldig."

Als enige Nederlandse international werd Van Veenendaal ook nog verkozen in het FIFA FIFPro Vrouwenelftal van het jaar. De elf speelsters die het wereldteam vormen zijn: Sari van Veenendaal; Lucy Bronze, Wendie Renard, Nilla Fischer, Kelly O’Hara; Amandine Henry, Julie Ertz, Rose Lavelle; Alex Morgan, Megan Rapinoe, Marta.

Geen Wiegman

Bondscoach Sarina Wiegman was een van de drie genomineerden voor de titel Beste vrouwencoach van het Jaar, maar greep ditmaal naast de prijs. Die ging naar Jill Ellis, die de Verenigde Staten afgelopen zomer naar de wereldtitel leidde, mede door Oranje in de finale met 2-0 te verslaan. Wiegman werd twee jaar geleden, na het winnen van het Europees kampioenschap in eigen land, wel uitgeroepen tot beste coach in het vrouwenvoetbal. Ook Lieke Martens viel destijds in de prijzen en werd verkozen tot 's werelds beste voetbalster van het jaar. Die eretitel ging dit jaar naar de Amerikaanse vedette Megan Rapinoe.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen