Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranjevrouwen ook overtuigend langs Turkije

Ruud Scheper
KNVB Media
3 september 2019, 22:00

Doelpuntenmaakster Daniëlle van de Donk bedankt Sherida Spitse voor haar puntgave assist. - Foto: KNVB Media

De Oranjevrouwen hebben de monsterzege tegen Estland een prima vervolg weten te geven. In het Abe Lenstra stadion versloegen de OranjeLeeuwinnen Turkije met 3-0 door doelpunten van Stefanie van der Gragt, Daniëlle van de Donk en Sherida Spitse, waarbij vooral het doelpunt van Van de Donk van ongekende schoonheid was.

De wedstrijd tegen Turkije was er een met een feestelijk tintje voor Sarina Wiegman, die voor de vijftigste keer als bondscoach van de Oranjevrouwen langs de lijn stond. Van de vorige 49 ontmoetingen werden er maar liefst 37 gewonnen, tegen acht nederlagen. Vier wedstrijden leverden geen winnaar op. Puike cijfers dus die veel goeds voorspelden voor het tweede treffen in de EK-kwalificatie.

Geen Miedema

Voor de ontmoeting met de nummer 62 van de FIFA-wereldranglijst kon Wiegman in vergelijking met het duel van vier dagen eerder geen beroep doen Vivianne Miedema. De topscorer aller tijden van de OranjeLeeuwinnen had aan de confrontatie met Estland een blessure overgehouden. Haar plek in de punt van de aanval werd overgenomen door Lineth Beerensteyn, waardoor er op de rechterflank weer een plekje vrijkwam voor Shanice van de Sanden.

De basiself voorafgaand aan het duel met Turkije.

De aanval werd gecompleteerd door Jill Roord, die opnieuw de plek van Lieke Martens overnam en daarmee net als Wiegman de mijlpaal van vijftig interlands bereikte. Achterin greep de bondscoach terug op de defensie zoals hij ook tijdens de WK-finale in het veld had gestaan, met Dominique Bloodworth op links en Anouk Dekker en Van der Gragt in het centrum. Het ging ten koste van de basisplaats van Merel van Dongen.

Voortvarend van start

Ook zonder het superduo Martens-Miedema begon Oranje voortvarend aan het duel. Nog geen twee minuten stonden er op de klok of Beerensteyn nam het Turkse doel al onder vuur. Het bleek de opmaat tot meer moois van de kant van Oranje. Na een knal uit de draai van Van de Donk op de lat, was het bij de volgende poging wel raak. Van der Gragt kon een corner van  Spite vogelvrij bij de tweede paal binnenknikken, nadat de Turkse goalie Selda Akgöz onder de bal was doorgegaan.

Stefanie van der Gragt juicht nadat ze Oranje op een 1-0 voorsprong heeft gezet.

Daarmee hadden de Oranjevrouwen veel eerder dan in het duel met Estland de zo vurig gewenste openingsgoal te pakken. Maar waar de Estse vrouwen spectaculair capituleerden na de 0-1 en de score in het vervolg snel opliep, daar bleven de Turkse vrouwen beter op de been. Echt veel grote kansen volgden er dan ook niet. De grootste voor de pauze was nog voor Beerensteyn. Na een fabelachtige beweging van Bloodworth en een dito voorzet - waar Akgöz andermaal onderdoor ging - had de spits de bal voor het inkoppen, maar de rug van medespeelster Van de Donk stond de 2-0 in de weg.

Wereldgoal Van de Donk

Dat de Oranjevrouwen het meeste gevaar wisten te stichten met hoge voorzetten vanaf de zijkant bleek nog maar weer eens vlak na de pauze. Weer kon Van der Gragt vrij inkoppen na een corner van Spitse, maar ditmaal had Akgöz besloten op haar lijn te blijven staan. Een verstandige keuze, zo bleek, want met een katachtige reflex wist ze ditmaal de bal onder de lat weg te slaan.  

Jackie Groenen haalt de bal stijlvol uit de lucht.

De Turkse keepster was echter kansloos op de volgende inzet van Van de Donk. De nummer tien van Oranje was vertrokken en gezien door Spitse, die de bal perfect in de loop van de spelverdeelster achter de verdediging legde. Van de Donk verlengde de bal ineens achter de kansloze Akgöz; een wereldgoal!

Spitse scoort

Met Victoria Pelova in plaats van de gehavende Van de Sanden en later ook debutante Lynn Wilms voor Desiree van Lunteren kreeg Oranje het doelpunt waar het in de slotfase naar op zoek was. Beerensteyn werd gevloerd op de rand van de zestien, waarna Spitse na twee assists nu vanaf elf meter de trekker zelf overhaalde; 3-0.

Door de zege staat Nederland na twee duels in de EK-kwalificatiereeks op zes punten, met een doelsaldo van tien voor en nul tegen. Op 4 oktober vervolgen Wiegman en co. hun campagne met een uitwedstrijd tegen Slovenië, vier dagen later gevolgd door het thuisduel met Rusland in het Philips Stadion in Eindhoven.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland - Turkije.

'Dubbel gevoel overgehouden' 'Dubbel gevoel overgehouden' Lees hier de reactie van doelpuntenmaakster Daniëlle van de Donk.

KOM OOK BIJ DE JONGE LEEUWEN!

Jonge Leeuwen is dé fanclub voor Oranjefans tussen de 4 en 14 jaar oud. Dichter bij Oranje kom je niet!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen