Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tien feiten over Estland - OranjeLeeuwinnen

KNVB Media
KNVB Media
30 augustus 2019, 9:00

Jill Roord in actie tegen Estland in 2015. - Foto: KNVB Media

Vanavond, vrijdag 30 augustus, spelen de OranjeLeeuwinnen de eerste kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap 2021, tegen Estland. We blikken vooruit op het treffen aan de hand van tien feiten.

  • Het shirt van de OranjeLeeuwinnen krijgt een speciale ‘Title Holder Badge’. Deze badge mag de regerend Europees kampioen dragen. Op de badge zal ‘Champions 2017’ staan en zal te zien zijn op de rechtermouw van het shirt. Het is de eerste keer dat ze met deze badge spelen.
  • De OranjeLeeuwinnen speelden één keer eerder tegen Estland. Deze ontmoeting was op 20 mei 2015. Destijds werd Estland met 7-0 verslagen. De doelpunten kwamen van Daniëlle van de Donk (2x), Renate Jansen (2x), Jill Roord, Shanice van de Sanden en Merel van Dongen. 
  • Estland speelde voor het laatst op 18 juni een wedstrijd. Wit-Rusland was in deze oefeninterland met 0-1 te sterk voor de vrouwen van Estland. 
  • Estland is de nummer 99 op de FIFA-wereldranglijst. Nederland is door de tweede plaats tijdens het afgelopen WK in Frankrijk gestegen naar plaats drie op de FIFA-wereldranglijst. 

De OranjeLeeuwinnen spelen nu met 'Title Holder Badge', omdat ze in 2017 het EK wonnen.

  • Een recordaantal van 47 landen doet mee aan de EK-kwalificatie. Zestien landen zullen uiteindelijk in Engeland gaan strijden om de EK-titel. De negen groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi, samen met de drie beste nummers twee van de negen poules. De overige zes nummers twee spelen in een play-off om de drie resterende plaatsen.
  • Voor veel speelsters zijn EK-kwalificatiewedstrijden nieuw. Tien speelsters waren er de vorige kwalificatiereeks bij. Doordat Nederland het EK 2017 organiseerde, waren de OranjeLeeuwinnen toen rechtstreeks gekwalificeerd. De laatste kwalificatiecampagne was dan ook voor het EK van 2013.
  • De vorige EK-kwalificatie begon Oranje met een 6-0 overwinning op Servië. Loes Geurts, Sherida Spitse en Lieke Martens begonnen deze wedstrijd in de basis. Daniëlle van de Donk en Kika van Es begonnen op de bank, maar kwamen niet binnen de lijnen.
  • Ajax is met vier internationals hofleverancier van Oranje. FC Twente en Arsenal leveren beide drie internationals. 

Lynn Wilms is voor het eerst geroepen voor de OranjeLeeuwinnen.

  • Van de spelersgroep die afgelopen zomer zilver pakte tijdens het WK in Frankrijk zijn er drie spelers wegens blessures niet bij. Kika van Es, Lieke Martens en Liza van der Most ontbreken in de selectie van Sarina Wiegman. Aniek Nouwen, Ashleigh Weerden en de pas 18-jarige Lynn Wilms zijn opgeroepen als vervangsters. Wilms kan haar debuut maken tegen Estland. 
  • Estland plaatste zich niet voor het WK in Frankrijk afgelopen zomer. In de voorronde van de WK-kwalificatie eindigde het land in een poule met Kazachstan, Letland en Georgië puntloos onderaan. Eén goal werd er slechts gescoord en zeven goals kreeg Estland tegen. 

De wedstrijd in het Estse Talinn begint om 18.00 uur (19.00 uur lokale tijd) en wordt live uitgezonden op Veronica.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen