Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Strijdende OranjeLeeuwinnen grijpen naast WK-titel

Ruud Scheper
KNVB Media
7 juli 2019, 19:00

Lieke Martens speelde zeventig minuten. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen hebben zondagavond in het Parc Olympique Lyonnais net naast de wereldtitel gegrepen. De Verenigde Staten, nummer één op de FIFA-wereldranglijst en regerend wereldkampioen, was in de finale een maatje te groot; 2-0. Wat rest is het zilver.

Voorafgaand aan de finale zijn er wat twijfelgevallen bij de regerend Europees kampioen. Na de uitputtingsslag van woensdag tegen Zweden heeft een aantal speelsters hier en daar wat pijntjes. Stefanie van der Gragt loopt te trekkebenen op de afsluitende training en Lieke Martens laat de bal door haar pijnlijke teen helemaal voor wat hij is. Kort voor het duel geeft bondscoach Sarina Wiegman uitsluitsel. Iedereen is fit. Of in ieder geval fit genoeg om te beginnen.

De basiself voorafgaand aan de finale.

Toch zijn het niet dezelfde elf namen die aan de start verschijnen als tijdens het huzarenstukje van vier dagen eerder. Dominique Bloodworth verhuist naar de linkerkant in de defensie, Anouk Dekker neemt haar plek centraal in. Merel van Dongen moet daardoor genoegen nemen met een plaats op de bank.

Oranje start sterk

Goed het eerste kwartier doorkomen, zo luidt opdracht nummer één voor Wiegman en co. Zo op het oog geen gemakkelijke opgave, want in alle zes voorgaande WK-duels kwamen de Amerikanen op voorsprong in de eerste vijftien minuten. Die overrompelingstactiek komt echter nu niet helemaal uit de verf. Furieus schiet de regerend wereldkampioen weliswaar zoals verwacht uit de startblokken, maar al even vastberaden zit ook Oranje er vanaf minuut één bovenop.

Sherida Spitse wacht af wat Rose Lavelle doet.

Hoewel het duel daardoor direct vanaf de start boeit, duurt het even voor de eerste kans te noteren is. Verder dan een gevaarlijke voorzet vanaf de rechterkant die door Sari van Veenendaal onschadelijk wordt gemaakt, komen de Amerikanen in de eerste twintig minuten niet. Oranje wordt na 25 minuten voor het eerst gevaarlijk, maar de steekpass van Vivianne Miedema is net te hard voor Lineth Beerensteyn. Alyssa Naeher is snel haar doel uit en weet het gevaar in de kiem te smoren.

Fenomenaal keeperswerk

Kort daarna moet haar collega aan de andere kant voor het eerst écht aan de bak, als een corner voor de voeten van Julie Ertz blijft hangen en de middenveldster de bal vanaf een meter of elf ineens op de pantoffel neemt. Net als in de eerdere wedstrijden blijkt ook nu de doelvrouw van Nederland uitstekend bij de les en houdt ze haar doel schoon.

Lineth Beerensteyn in duel met Abby Dahlkemper.

De goalie toont andermaal haar klasse als in een tijdsbestek van vijf minuten de aanvalsters van de VS drie keer gevaarlijk voor haar neus opduiken. Eerst redt Van Veenendaal wanneer Sam Mewis van dichtbij inkopt. Nauwelijks is Oranje van de schrik bekomen of de bal ligt alsnog bijna achter de doelvrouw. Via haar voet én de paal stuitert het projectiel echter terug in haar veilige handen. Even later volgt de beste redding, wanneer Alex Morgan zich vrijspeelt en uithaalt vanaf randje zestien. Met een fenomenale reflex weet Van Veenendaal ook nu het gevaar te keren, waardoor beide teams met een 0-0 ruststand de kleedkamers in gaan.

Van Veenendaal verslagen

De eerste mogelijkheid na de pauze is wederom voor de VS, maar flink gehinderd door Desiree van Lunteren kopt Ertz naast. Dan luwt de storm voor even, maar na een uur ligt de bal ineens op de stip als Van der Gragt het lichaam van Morgan raakt. Penalty, zo oordeelt de VAR en daar kan scheidsrechter Stéphanie Frappart zich wel in vinden als ze de beelden heeft bekeken. Megan Rapinoe plaatst zich achter de bal en schuift die beheerst langs Van Veenendaal; 1-0.

Daniëlle van de Donk.

Direct proberen de Oranjevrouwen de draad op te pakken en bijna resulteert dat in een kans voor Miedema. De spits van Oranje kapt zich langs vier tegenstanders, maar precies op het moment dat ze wil uithalen, wordt een vijfde haar te veel. Dan volgt opnieuw een enorme tik als Rose Lavelle vanaf het middenveld opstoomt en geen strobreed in de weg wordt gelegd. Haar inzet is Van Veenendaal te machtig; 2-0.

Duel beslist

Het blijkt de beslissing, ook al zijn er dan nog twintig minuten te spelen. Meer en meer ligt het open achterin bij Oranje, dat risico's moet nemen op jacht naar een doelpunt. Gelukkig heeft het in Van Veenendaal de beste keepster en in Van der Gragt een van de beste verdedigsters van het toernooi, waardoor de score niet verder oploopt. Hoewel Oranje weigert zich gewonnen te geven, zit de aansluitingstreffer er eigenlijk nooit in. Op een vrije trap van Spitse na dan, die rakelings langs het doel van Naeher vliegt. Het Oranje sprookje eindigt in de finale.

De Amerikaanse vrouwen kronen zich door de overwinning voor de vierde keer in totaal en de tweede keer op rij tot de beste van de wereld. Voor de OranjeLeeuwinnen rest plek twee. Geen goud dus, maar desalniettemin een geweldige prestatie van de ploeg van Wiegman. Eén waarop heel Nederland trots mag zijn!

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van de WK-finale Verenigde Staten - Nederland.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen