Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Uitstekende tweede helft brengt Oranjevrouwen naar halve finale

Ruud Scheper
KNVB Media
29 juni 2019, 17:00

Stefanie van der Gragt juicht na de beslissende 0-2. - Foto: KNVB Media

De Oranjevrouwen hebben op overtuigende wijze de halve finale bereikt van het WK in Frankrijk. In een snikheet Stade du Heinaut in Valenciennes werd Italië na een wervelende tweede helft met 0-2 verslagen. Door het resultaat is Oranje ook zeker van een plaats op de Olympische Spelen, die volgend jaar in Tokio worden gehouden.

De teen van Lieke Martens, daar draaide het voorafgaande aan het kwartfinaleduel met Italië allemaal om. Kon de sterspeelster, die dinsdag met twee doelpunten het treffen met Japan nog eigenhandig besliste, spelen of niet? Uiteindelijk kwam het verlossende woord vlak voor de wedstrijd; ja, ze kon spelen, waardoor dezelfde elf speelsters als in de gewonnen achtste finale tegen Japan aan de aftrap verschenen.

Kansen zijn spaarzaam

Aan balbezit geen gebrek in de beginfase voor Oranje, maar kansen leverde dat optische overwicht evenwel niet op. Een schot van Daniëlle van de Donk, dat uiteenspatte op het lichaam van haar tegenstander, en een knal van Vivianne Miedema in de handen van de Italiaanse goalie Giuliani – waar een steekpassje op Martens misschien een beter idee was geweest – en dat was het wel.

De basiself voorafgaand aan het duel met Italië.

Italië stelde daar in het eerste half uur voor de drinkpauze één enorme kans tegenover. Een doorkopbal van Barbara Bonansea belandde voor de voeten van Valentina Bergamaschi, maar oog in oog met Sari van Veenendaal wist de Italiaanse middenvelder het net niet te vinden. Kort na de drinkpauze was Italië nogmaals dicht bij een treffer, maar de poging van Valentina Giacinti vloog net voorlangs.

Slordigheden in de eindpass

Ineens was daar de grootste mogelijkheid voor Nederland, dat na de drinkpauze wel steeds dichterbij het Italiaanse doel geraakte, maar steeds maar niet tot een daadwerkelijke doelpoging kwam door slordigheden in de eindpass. Na een overtreding op Miedema mocht Sherida Spitse vanaf randje zestien aanleggen, maar haar vrije trap werd een simpele prooi voor Laura Giuliani.

Lieke Martens snelt langs haar directe tegenstander.

Na de pauze schoot Oranje uit de startblokken, waar de vrijgespeelde Shanice van de Sanden het hoofd van Miedema zocht en vond. De voorzet was echter nét te hoog, waardoor de spits van de Oranjevrouwen de bal niet de juiste richting mee kon geven. Nauwelijks was Italië van de schrik bekomen of ook Martens testte de reflexen van Giuliani. Een doelpunt bleef echter nog uit.

Oranje zet aan

Waren de mogelijkheden voor de pauze op de vingers van één hand te tellen, nu volgden ze elkaar in rap tempo op. Zo soleerde Jackie Groenen knap door de vijandelijke linies, maar werd haar schot op het allerlaatste moment gekraakt, en belandden nieuwe afstandsschoten van Van de Sanden en Martens in de graaiende handen van de Italiaanse doelvrouw.

Vivianne Miedema juicht nadat ze Oranje naar een 0-1 voorsprong heeft gekopt.

Die keepster was kansloos bij de volgende poging van Van de Donk. De nummer tien van Oranje controleerde de bal uit een afgeslagen corner op randje zestien en stuurde het projectiel richting de kruising, maar zag tot haar afgrijzen dat het daar uiteenspatte op de lat. Ook een nieuwe vrije trap leverde de zo vurig gewenste treffer niet op. Nu was de poging van Spitse een stuk overtuigender dan voor de pauze, maar via de buitenkant van de paal verdween de bal over de achterlijn.

Duel beslist

Twintig minuten voor tijd was het dan eindelijk raak. Een vrije trap van Spitse werd door Miedema met het hoofd verlengd en dit keer had Giuliani geen antwoord paraat. Tien minuten later was het duel beslist en weer viel de treffer uit een standaardsituatie. Stefanie van der Gragt torende boven alles en iedereen uit en liet de Italiaanse doelvrouw met een keiharde kopbal kansloos; 0-2.

Stefanie van der Gragt kopt de OranjeLeeuwinnen in veilige haven; 0-2.

In de slotfase had Nederland gerust kunnen uitlopen naar een grotere overwinning. Dat gebeurde niet, maar niemand die daarom maalde bij de OranjeLeeuwinnen. En terecht! Door de 0-2 overwinning wist Nederland zich na Engeland en de Verenigde Staten als derde land te plaatsen voor de halve finales. Het zal daarin aankomende woensdag om 21 uur in Lyon spelen tegen de winnaar van Duitsland – Zweden, dat later deze avond gespeeld wordt. 

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Italië - Nederland.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen