Oranjevrouwen met maximale score naar achtste finale

Stephan Oexman
20 juni 2019, 21:00

Anouk Dekker viert haar 1-0 tegen Canada. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen hebben ook de derde groepswedstrijd op het WK gewonnen. Tegen Canada, nummer vijf op de FIFA-ranking, werd met 2-1 gewonnen, door doelpunten van Anouk Dekker en Lineth Beerensteyn.

Bondscoach Sarina Wiegman voerde één wijziging door in de opstelling voor het laatste groepsduel. Merel van Dongen startte in plaats van Kika van Es als linksback. Stefanie van der Gragt keerde na haar knieblessure terug bij de selectie, maar zou niet in actie komen.

VAR

De wedstrijd begon hectisch. Al in de tweede minuut kreeg Desiree van Lunteren de bal niet onder controle en vertrok Beckie met de bal. Van Lunteren maakte een overtreding en de bal werd door scheidsrechter Frappart op de penaltystip gelegd. Maar na tussenkomst van de VAR bleek de overtreding buiten de zestien te zijn gemaakt en werd het dus een vrije trap – die geen gevaar opleverde.

Na tussenkomst van de VAR kreeg Canada geen penalty maar een vrije trap.

Oranje had het in het eerste half uur bij vlagen moeilijk en kon haar stempel nog niet echt drukken op de wedstrijd. Meer schade dan een gele kaart voor Anouk Dekker leverde dat overigens niet op, want tot echte kansen kwam Canada niet. Toen Oranje na een half uur spelen de schroom van zich af gooide kantelde het spelbeeld.

Aanvalsdrang

Een voorzet van Shanice van de Sanden die bij de eerste paal binnenviel was het startschot voor de Nederlandse aanvalsdrang. Het dichtste bij een doelpunt kwam Vivianne Miedema. Met een knappe actie in de zestien creëerde de spits haar eigen ruimte en schoot met rechts. Haar schot eindigde echter op de paal.

Tien minuten na rust kwam die voorsprong voor Oranje alsnog op voorsprong. Uit een vrije trap van Sherida Spitse, in de hoek van het veld, kwam Anouk Dekker vrij voor het doel en kopte de centrale verdediger – via haar schouder – binnen: 1-0. Het doelpunt werd met het complete team gevierd bij de bank.

Beerensteyn

Heel lang kon Oranje echter niet genieten van de voorsprong. Amper vijf minuten later was het Sinclair die een voorzet van Lawrence hard binnen schoot bij de tweede paal: 1-1. Canada nam het initiatief even over en maakte duidelijk de groepswinst binnen te willen halen in het laatste half uur van de wedstrijd.

Maar met de ingevallen Roord en Beerensteyn was het Oranje dat de drie punten uit het vuur haalde. Beerensteyn zette zelf de aanval op, die via Miedema bij Van Lunteren terecht kwam. Met een harde, lage voorzet bediende ze Beerensteyn, die de 2-1 binnen tikte.

Van Lunteren en Beerensteyn na de 2-1.

Japan

Canada kreeg nog een grote kans via Beckie, maar kwam in het restant niet meer tot scoren. Het betekende de eerste overwinning op Canada voor de Oranjevrouwen ooit. Daarnaast behielden de OranjeLeeuwinnen de honderdprocentscore en gaan ze als groepswinnaar naar de achtste finale. Daarin is Japan aanstaande dinsdag de tegenstander. De wedstrijd zal om 21.00 uur beginnen in Rennes.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland-Canada.