Oranjevrouwen boeken tweede zege op het WK

15 juni 2019, 17:15

Dominique Bloodworth juicht na de 2-1 vlak na rust. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen zijn na twee wedstrijden zeker van een plek in de achtste finale op het WK. Tegen Kameroen was het opnieuw lang niet altijd overtuigend, maar werd er wederom gewonnen: 3-1. Met twee doelpunten kroonde Vivianne Miedema zich daarnaast tot topscorer aller tijden.

Bondscoach Sarina Wiegman moest noodgedwongen één wissel doorvoeren in haar opstelling: Stefanie van der Gragt was geblesseerd en werd vervangen door Anouk Dekker, die het eerste duel had moeten missen wegens een schorsing. Verder hield Wiegman vast aan dezelfde speelsters. De OranjeLeeuwinnen traden aan in een uitverkocht Stade du Hainaut in Valenciennes, dat volledig Oranje was gekleurd.

Kans

De OranjeLeeuwinnen begonnen scherper aan het duel dan zij afgelopen dinsdag tegen Nieuw-Zeeland deden en waren in de beginfase dreigend, zonder tot grote kansen te komen. De eerste keer dat Kameroen er uit kwam was het wel direct gevaarlijk. Desiree van Lunteren gleed uit en zo kreeg Onguene plots een levensgrote kans. De Kameroenese aanvaller schoot echter in het zijnet.

Lieke Martens in actie.

Het spel van Oranje zakte daarna wat in, maar uit een fantastische aanval kwam het vijf minuten voor rust alsnog op voorsprong. Sherida Spitse zocht met een lange bal Shanice van de Sanden, die combineerde met Jackie Groenen en vervolgens de bal perfect voor het doel slingerde. Daar kwam Miedema knap vrij en kopte ze haar 59e interlanddoelpunt binnen, waarmee ze het record van Manon Melis evenaarde.

Bloodworth

Maar lang kon Oranje niet van die voorsprong genieten. Een lange bal viel precies tussen de laatste linie en Sari van Veenendaal, waar Onguene de bal behendig over de Nederlandse keeper en vervolgens in het lege doel kon schuiven. Nog geen drie minuten na het openingsdoelpunt was het daardoor alweer gelijk.

Direct na rust werd de voorsprong weer hersteld. Uit een variant uit een vrije trap slingerde Jackie Groenen de bal voor het doel, waar Bloodworth in eerste instantie de bal miste maar via een verdediger alsnog voor haar voeten kreeg. Van dichtbij faalde ze niet: 2-1. Oranje nam de touwtjes steviger in handen en controleerde de wedstrijd. Al mocht het tien minuten voor tijd niet klagen toen een schot van invaller Akaba via Van Lunteren maar net naast ging.

Topscorer aller tijden

Uiteindelijk was het Vivianne Miedema die de wedstrijd in het slot schoot. Het doelpunt deed denken aan de treffer waarmee ze in 2017 de EK-finale besliste en ook deze treffer zal de nog altijd pas 22-jarige spits zich lang herinneren. Ze kreeg de bal halverwege de helft van de tegenstander, dribbelde de zestien in en schoot met rechts snoeihard binnen. Door die zestigste treffer is ze nu topscorer aller tijden.

Vivianne Miedema na haar recorddoelpunt.

Door de tweede overwinning zijn de Oranjevrouwen zeker van een plek in de achtste finale. Aanstaande donderdag wacht de laatste groepswedstrijd tegen Canada, om 18.00 uur in Reims. Bij winst kwalificeert het team zich als groepswinnaar voor de volgende ronde.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de wedstrijdkarakteristieken van Nederland-Kameroen.