Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jill Roord kopt Oranjevrouwen in extremis naar winst

Stephan Oexman
KNVB Media
11 juni 2019, 17:30

Jill Roord kopte in de 92ste minuut de winnende treffer binnen. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen zijn met een 1-0 overwinning op Nieuw-Zeeland het WK begonnen. Overtuigend was het niet, maar door een doelpunt in blessuretijd van Jill Roord zijn de eerste drie zo vurig gewenste punten binnen.

Kika van Es brak tien dagen geleden haar middenhandsbeentje in de uitzwaaiwedstrijd tegen Australië en legde een race tegen de klok af om op tijd fit te zijn voor het openingsduel van het WK. Ze slaagde in die missie; ze stond aan de aftrap tegen Nieuw-Zeeland. Bondscoach Sarina Wiegman koos voor exact dezelfde elf als in de uitzwaaiwedstrijd. De geschorste Anouk Dekker ontbrak.

Slordig

Lieke Martens in actie.

Al binnen een minuut legde Lieke Martens haar tegenstander in de luren en leek er een mooie middag voor de Oranjevrouwen in het verschiet te liggen. Maar het was bij vlagen slordig wat de ploeg op de mat legde in Le Havre. Zo ging Bloodworth na tien minuten in de fout in de opbouw en kreeg de Nieuw-Zeelandse aanval de bal op een presenteerblaadje. Het schot van Chance verdween tot opluchting van alle Nederlanders op de lat.

Via Martens en Miedema was Oranje af en toe dreigend, maar de stugge Nieuw-Zeelandse defensie maakte het de aanvallers moeilijk. Aan de overkant was een schot van zo'n 25 meter van White gevaarlijk, maar Van Veenendaal redde stijlvol. Op slag van rust kreeg Bloodworth de grootste kans, maar haar inzet verdween net naast.

Aanvalsdrang

Zes minuten na rust was Nieuw-Zeeland dichtbij de openingstreffer. Na een voorzet van de zijkant kreeg Gregorius haar voet echter niet goed genoeg achter de bal en redde Van Veenendaal stijlvol. Een kleine tien minuten later was Oranje dichtbij, maar na een fantastische pass van Martens produceerde Miedema iets dat het midden hield tussen een voorzet en een schot en hobbelde de bal net voorlangs.

Met de ingevallen Merel van Dongen, Jill Roord en Lineth Beerensteyn kreeg de aanvalsdrang van Oranje een nieuwe impuls. De druk op de Nieuw-Zeelandse defensie nam toe en in blessuretijd moest de ploeg capituleren. Het was het ingevallen drietal dat daarbij de hoofdrol vertolkte; een voorzet van Van Dongen werd nog net voor Beerensteyn weggekopt, maar Roord kon de bal van dichtbij binnen knikken: 0-1.

Vreugde na de 0-1 van Jill Roord.

Door de overwinning zet Oranje een grote stap op weg naar de volgende ronde. Aanstaande zaterdag wacht de tweede wedstrijd, als in Valenciennes het zal spelen tegen Kameroen. Er worden bij die wedstrijd zo'n 15.000 Nederlandse fans verwacht.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen