Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranjevrouwen met klinkend resultaat naar het WK

Stephan Oexman
KNVB Media
1 juni 2019, 21:00
4:21

Door doelpunten van Shanice van de Sanden (twee keer) en Vivianne Miedema wonnen de Oranjevrouwen met 3-0. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen zijn klaar voor het WK. Tegen Australië, nummer zes op de FIFA Ranking, werd er met 3-0 gewonnen. Al deed die ruime overwinning niet helemaal recht aan de krachtsverhoudingen in een prachtig Philips Stadion.

Maar liefst 30.640 toeschouwers waren getuige van de uitzwaaiwedstrijd voor het WK. Nog nooit waren er zoveel toeschouwers bij een vrouwenvoetbalwedstrijd in Nederland. Zij zagen hoe bondscoach Sarina Wiegman startte met Stefanie van der Gragt in het centrum van de defensie, naast Dominique Bloodworth.

Beginfase

De eerste 45 minuten verliepen niet naar wens voor de Oranjevrouwen. Grootste tegenvaller was het uitvallen van Kika van Es. Na een luchtduel op eigen helft kwam de linksback verkeerd terecht en blesseerde ze haar hand. Al in de twaalfde minuut moest ze daarom het veld verlaten voor Merel van Dongen.

Shanice van de Sanden kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd. Na een fraaie actie van Lieke Martens kreeg ze de bal voor het inkoppen, maar haar inzet ging over. Aan de andere kant van het veld waren de beste kansen, maar Raso en Logarzo kwamen niet tot scoren. Het dichtste bij een doelpunt was Australië toen Van Veenendaal en Van der Gragt elkaar niet goed begrepen en de bal - via Van der Gragt - bovenop de lat kwam en over ging.

Er wren 30.640 toeschouwers bij de wedstrijd; een nieuw record.

Kopbal

Waar de eerste kopbal van Shanice van de Sanden nog mis ging, was het bij de tweede wel raak. In de blessuretijd van de eerste helft viel een vrije trap van Sherida Spitse bij de tweede paal voor de rappe rechtsbuiten, die in de korte hoek binnen kopte; 1-0. Het bleek een welkome steun in de rug, zo vlak voor rust.

Want na rust tapten de OranjeLeeuwinnen uit een ander vaatje en dat resulteerde al snel in de 2-0. Jackie Groenen heroverde de bal fraai op de rand van de zestien en bediende Vivianne Miedema ineens. De spits dreigde naar binnen, kapte naar buiten en schoot met links raak in de verre hoek. Het was alweer haar 58ste doelpunt in haar 75ste interland, en dat pas op 22-jarige leeftijd.

Scherpte

Met iets meer scherpte hadden de Oranjevrouwen de score nog verder op kunnen voeren, maar vaak ontbrak de laatste pass. Aan de andere kant kreeg Australië ook nog wel een aantal kansen, maar door goed ingrijpen van met name Sari van Veenendaal en Dominique Bloodworth werd de nul gehouden.

Door de 3-0 overwinning kregen de OranjeLeeuwinnen een flinke steun in de rug op weg naar het WK en was de uitzwaaiceremonie na afloop bijzonder prettig. Over tien dagen is Nieuw-Zeeland in Le Havre de eerste tegenstander. Die ploeg wist vandaag overigens vandaag met 0-1 te winnen van Engeland, waar ze ook vertrouwen uit zullen putten.

22 van de 23 die naar het WK gaan.

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen