OranjeLeeuwinnen wervelen langs Chili

Stephan Oexman
9 april 2019, 21:00

Daniëlle van de Donk scoorde vier keer voor de OranjeLeeuwinnen tegen Chili. - Foto: KNVB Media

Was na afgelopen vrijdag nog niet iedereen tevreden na de 2-0 overwinning tegen Mexico, tegen Chili stapten de OranjeLeeuwinnen breed grijnzend van het veld. Mede door een hele goede eerste helft werd er met maar liefst 7-0 van Chili gewonnen.

De wedstrijd begon fantastisch voor de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman. Al na iets meer dan een minuut spelen kreeg Daniëlle van de Donk de bal in de Chileense zestien na een fraaie pass van Miedema en schoof ze de 1-0 binnen. En nog voordat er tien minuten op de klok stonden was het 2-0. Na een hoekschop kwam de bal via Merel van Dongen voor de voeten van Lieke Martens, die de tweede treffer maakte.

Fraaie derde treffer

De derde treffer was er een van bijzondere schoonheid. Vivianne Miedema stuurde op fraaie wijze Lieke Martens weg, die de bal ineens teruglegde op Daniëlle van de Donk. Zij tikte de 3-0 binnen. En nog binnen het half uur had de nummer tien haar hattrick compleet. Jackie Groenen schoot nog op de lat, maar de rebound was een koud kunstje voor Van de Donk.

Bij zoveel doelpunten kon een treffer van Vivianne Miedema natuurlijk niet uitblijven. Mistte ze eerst nog net, in de veertigste minuut werd ze bediend na een fraaie actie van Shanice van de Sanden en schoof ze de vijfde treffer van de avond binnen. Van de Sanden was zelf hoofdrolspeelster bij de 6-0, door op slag van rust de bal binnen te tikken.

Tweede helft

Na rust kwam er een ander Chili op de grasmat. De Zuid-Amerikanen namen een veel defensievere stelling in en maakten de ruimtes een stuk kleiner voor de OranjeLeeuwinnen. De kansen werden een stuk spaarzamer en er volgde nog maar één treffer. Daniëlle van de Donk maakte uitgerekend met een kopbal de zevende treffer.

Het slotstuk van de avond was een publiekswissel voor Daniëlle van de Donk. De ruime overwinning was een welkome opsteker op weg naar het WK, dat over iets meer dan twee maanden voor de Oranjevrouwen gaat beginnen. De laatste oefenwedstrijd wordt op 1 juni gespeeld, in Eindhoven tegen Australië.