Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranjevrouwen oefenen tegen Mexico en Chili met nieuwe spelregels

KNVB Media
KNVB Media
4 april 2019, 12:00

De Oranjevrouwen spelen tegen Mexico en Chili volgens de nieuwe spelregels die ook op het WK in Frankrijk zullen gelden. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen spelen de komende twee oefenduels tegen Mexico (5 april) en Chili (9 april) volgens de nieuwe spelregels die vanaf 1 juni van kracht zijn in het wereldwijde voetbal en dus ook op het komende WK in Frankrijk. Naast een tiental wijzigingen is ook het ABBA-systeem van de baan. Eventuele strafschoppenseries op het WK gaan weer als vanouds volgens het principe vijf keer om en om.

De internationale spelregelcommissie (IFAB) kondigde begin maart tien spelregelwijzigingen aan. Alle aanpassingen passen in de zogenaamde ‘play fair!’ - strategie: het gedrag van spelers en het respect onderling verbeteren, de zuivere speeltijd verhogen en het spel eerlijker en attractiever maken. We zetten de wijzingen op een rij zodat iedereen in het stadion en voor de televisie zich kan voorbereiden.

De 10 nieuwe spelregels: 

1. Doeltrap of vrije trap (verdedigend team) hoeft de zestien niet meer uit 

De bal hoeft bij een doeltrap niet meer het zestienmetergebied te verlaten voordat een speler de bal mag aanraken. Hetzelfde geldt voor vrije trappen voor de verdedigende partij in het eigen strafschopgebied 

Een doeltrap hoeft niet meer buiten het zestienmetergebied te worden getrapt.

2. Ook teamofficials kunnen gele/rode kaart krijgen 

Scheidsrechters kunnen nu ook een gele of rode kaart geven aan teamofficials die zich schuldig maken aan ‘onbehoorlijk’ gedrag. Als niet duidelijk is wie de overtreding maakte, dan ontvangt de coach die op dat moment in de instructiezone als hoofdcoach optreedt, de gele of rode kaart. 

3. Gewisselde spelers via de kortste weg van het veld 

Een speler die gewisseld wordt, moet het veld verlaten bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn, tenzij de scheidsrechter de speler toestaat om het veld te verlaten bij de middenlijn. 

4. Scheidsrechtersbal 

Omdat de scheidsrechtersbal in de huidige vorm vaak leidt tot een opstootje of een ‘gekunstelde’ hervatting - bijv. de bal na een scheidsrechtersbal diep op de helft van de tegenstander over de zijlijn te trappen - wordt dit aangepast. Het laten vallen van de bal gebeurt voor slechts één speler en alle andere spelers moeten zich op minimaal 4 meter afstand bevinden.

Het spel zal dan op de ‘normale’ wijze worden voortgezet, d.w.z. dat de bal niet terug wordt gegeven aan de tegenstander. Als het spel werd onderbroken terwijl de bal, of het laatste contact met de bal, in het strafschopgebied was, dan geeft de scheidsrechter de bal aan de keeper van de verdedigende partij. In alle andere gevallen gaat de bal naar een speler van het team dat de bal het laatst geraakt heeft op de plaats waar de bal werd geraakt. 

Als de bal de (assistent) scheidsrechter raakt, volgt in bepaalde gevallen een scheidsrechtersbal voor het team dat de bal het laatst in bezit had voordat de (assistent)scheidsrechter werd geraakt: 

  • Als hierdoor de bal in het doel gaat
  • Als hierdoor een kansrijke aanval ontstaat
  • Als hierdoor het andere team in balbezit komt
  • In alle andere gevallen gaat het spel gewoon door. 

5. Muurtje 

Als het verdedigende team een ‘muurtje’ vormt van drie of meer spelers, dan moeten de spelers van het aanvallende team minimaal 1 meter afstand houden van het ‘muurtje’. 

Een speler in het muurtje zoals hier Nieuw - Zeeland doet in 2016 mag niet meer.

6. Hands 

Een doelpunt wordt voortaan altijd afgekeurd als de bal een arm of hand heeft geraakt, ook al is het onbedoeld en is er sprake van aangeschoten hands. Het creëren van een scoringskans met de hand mag evenmin.

Een speler zal normaal gesproken niet worden bestraft wanneer de bal zijn hand of arm raakt als de bal kaatst vanaf het eigen lichaam van de speler of van het lichaam van een andere speler (van beide teams) en als een speler valt met de hand of arm als steun tussen het lichaam en de grond. 

7. Keeper 

Als een keeper de bal direct in de goal van de tegenstander gooit, volgt er een doeltrap. 

Als een keeper een bal tevergeefs heeft geprobeerd weg te werken, en deze komt weer bij hem/haar terug, dan mag de keeper de bal met de hand pakken, zonder dat dit een overtreding is. 

8. Penalty’s 

Als de strafschopnemer van een team geblesseerd is geraakt, mag hij/zij (snel) worden verzorgd (op het veld) en daarna de stafschop nemen. De scheidsrechter hoeft niet aan te geven dat de penalty wordt genomen, als de keeper de doelpalen, de lat of het net aan tikt, of als de keeper beweegt. 

De keeper moet zich op (niet voor of achter) de doellijn bevinden bij het nemen van een strafschop, maar hoeft slechts één voet op de doellijn te hebben (of daarboven als deze in de lucht is) als de strafschop wordt genomen. 

9. Aftrap 

Het team dat de toss wint mag of bepalen aan welke kant ze het doel aanvalt, of ervoor kiezen de aftrap te nemen 

10. Ingooi 

Alle spelers moeten tenminste 2 meter afstand houden bij een ingooi. 

Bij een inworp is vanaf 1 juni twee meter afstand vereist.

ABBA van de baan

De IFAB voerde overigens niet alleen enkele nieuwe regels in, er werd er ook eentje overboord gegooid: de strafschoppenseries volgens het ABBA-principe zijn vanaf volgend seizoen van de baan. Vanaf 1 juni is het weer ‘gewoon’ vijf keer om en om.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen