OranjeLeeuwinnen beginnen WK-jaar met zege in Kaapstad

Stephan Oexman
19 januari 2019, 16:00

Sherida Spitse luisterde haar 156e interland op met een doelpunt. - Foto: KNVB Media

Van een leien dakje ging het zeker niet, maar de OranjeLeeuwinnen hebben de eerste wedstrijd van 2019 opgeluisterd met een 1-2 overwinning op Zuid-Afrika. Een sterke start bleek voldoende voor de oefenzege.

Bondscoach Sarina Wiegman kondigde al voorafgaand aan het trainingskamp aan dat ze veel spelers in actie wilde zien en dat bleek ook uit de opstelling. Sari van Veenendaal keerde terug onder de lat en verder waren er onder meer basisplekken voor Kerkdijk, Van Dongen en Kaagman. Voor laatstgenoemde was het haar debuut in Oranje.

Recordinternational

Voor Sherida Spitse betekende de wedstrijd haar 156e interland en daarmee evenaart ze het record van Annemieke Kiesel-Griffioen. Dat jubileum luisterde ze al in de tweede minuut op met een fraaie treffer. Lineth Beerensteyn werd gestuit en op de rand van de zestien veroverde Spitse de bal. Met een bekeken schot in de kruising, die precies via de onderkant van de lat binnenviel, opende ze de score.

Oranje had in de beginfase weinig te duchten van Zuid-Afrika, dat komende zomer ook in actie zal komen op het WK. De krachtsverhouding werd in de 20e minuut uitgedrukt in de score, toen ditmaal Vivianne Miedema de bal veroverde en vanaf de rand van de zestien met een droge knal met links in de hoek plaatste: 0-2.

Keeper en aanvoerder Sari van Veenendaal keerde terug onder de lat bij de OranjeLeeuwinnen.

Aansluitingstreffer

De Zuid-Afrikanen kwamen daarna echter beter in de wedstrijd en werden na een half uur spelen in het zadel geholpen. Danique Kerkdijk speelde de bal terug, maar lanceerde daarbij spits Kgatlana. Die omspeelde Sari van Veenendaal en schoof de 1-2 binnen, waarbij Dominique Bloodworth net tekort kwam.

Vele wissels aan beide kanten kwamen het spel na rust niet ten goede. De OranjeLeeuwinnen hadden het meeste balbezit, maar Banyana Banyana kwam er in de tegenstoot af en toe gevaarlijk uit. Sari van Veenendaal bleek daarbij echter alert en zorgde dat de overwinning over de streep werd getrokken.

In blessuretijd werd die nog bijna opgevoerd naar 1-3. Shanice van de Sanden, die al na een half uur in het veld kwam voor Lieke Martens wegens hamstringklachten, snelde naar voren over rechts en slingerde de bal voor naar de tweede paal. Lineth Beerensteyn kopte daar binnen, maar keeper Swart pareerde de bal met moeite.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd.