Stephan Oexman
13 november 2018, 20:45
3:34

Voor de tweede keer in de historie gaan de OranjeLeeuwinnen naar het WK. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen zullen zich volgend jaar zomer melden op het WK in Frankrijk. Ondanks een vroege rode kaart kwam kwalificatie in en tegen Zwitserland nooit echt in gevaar: 1-1.

Na de 3-0 overwinning vrijdag leek de return een formaliteit. Een vroeg tegendoelpunt, zoals in de laatste twee uitwedstrijden, moest alleen nog even voorkomen worden. Dat deed Anouk Dekker in de zevende minuut, maar de wijze waarop maakte het ineens toch nog spannend.

Want nadat ze de bal aan Bachmann verspeelde, trok ze aan de noodrem toen de Zwitserse sterspeler vrij op Geurts af leek te gaan. Scheidsrechter Frappart kende geen twijfel en stuurde de Nederlandse aanvoerder met rood van het veld af.

Ongeloof bij Anouk Dekker na haar - terechte - rode kaart.

Vroege wissel

Enkele minuten later moest Roord daarom het veld verlaten voor Van Dongen. Juist nu de middenvelder van Bayern München eindelijk een kans kreeg in de basis, was het na twaalf minuten alweer voorbij. De teleurstelling bij de 21-jarige middenvelder was enorm.

Maar ondanks die rode kaart, kwamen de OranjeLeeuwinnen in de eerste helft niet in de problemen. Loes Geurts moest alleen een enkele keer optreden bij een vrije trap of een corner. In de tegenstoot was Oranje zelfs het dichtst bij een doelpunt, maar na een fraaie hakbal van Miedema stuitte Van de Sanden op keeper Thalmann.

Miedema

Met drie doelpunten in twee wedstrijden was Miedema vier jaar geleden al goud waard in de finales van de play-offs tegen Italië. En dat was ze deze editie opnieuw. Maakte ze vrijdag al de 3-0 waardoor de OranjeLeeuwinnen in een riante uitgangspositie verkeerden, in Zwitserland maakte ze na rust aan alle onzekerheid een einde door de 0-1 tegen de touwen te schieten.

Vreugde na de 0-1 van Vivianne Miedema.

Uit de eerste serieuze kans voor Zwitserland, twintig minuten voor tijd, werd het nog wel 1-1 door Sow. Maar op dat moment waren er nog steeds vier doelpunten nodig voor de thuisploeg om zich te kwalificeren voor het WK. Geen seconde hing dat nog in de lucht en dus werd kwalificatie een feit.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd.