Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

WK na eclatante zege heel dichtbij voor Leeuwinnen

KNVB Media
KNVB Media
9 november 2018, 22:00
3:39

De OranjeLeeuwinnen wonnen vrijdag met 3-0 van Zwitserland. - Foto: KNVB Media

Niets of niemand lijkt de OranjeLeeuwinnen nog van deelname aan het WK in 2019 te kunnen weerhouden. Na een ruime 3-0 overwinning op Zwitserland kan kwalificatie Nederland nauwelijks nog ontgaan, al moet de return komende dinsdag nog wel worden afgewerkt.

De Zwitsers vormen de laatste horde richting het WK in Frankrijk. Daar, voor het oog van de hele wereld, willen de OranjeLeeuwinnen laten zien dat de winst op WEURO 2017 veel meer was dan een incident.

WK-droom

In de vorige playoff-ronde rekende Oranje af met het gevaarlijke Denemarken, terwijl de Zwitsers een einde maakte aan de WK-droom van België.

Met Vivianne Miedema in de punt van de aanval en Loes Geurts tussen de palen, traden de Leeuwinnen aan in een uitverkochte Galgenwaard. Gesteund door 25 duizend enthousiaste supporters was het al na vijf minuten bijna raak. Een voorzet van Jackie Groenen belandde bij Lieke Martens, die de bal via haar borst op de lat zag belanden.  

— Foto: Lieke Martens was goed voor de 2-0. 

Er was in de eerste helft een fors veldoverwicht voor Oranje, alleen lieten de doelpunten op zich wachten. Niet dat er geen mogelijkheden waren om de score te openen. Daniëlle van de Donk wachtte te lang met uithalen en Jackie Groenen raakte de bal na een klein half uur niet vol genoeg om de Zwitserse keeper te verontrusten.

In de buurt

Het lukte tot slot Shanice van de Sanden niet om een fraaie – door Van de Donk opgezette aanval –  succesvol af te ronden. En de Zwitsers? Die kwamen in 90 minuten voetbal niet of nauwelijks in de buurt van Loes Geurts.

Direct na de hervatting was het wél raak. Uit een vrije trap net buiten de zestien meter schoot Sherida Spitse raak: 1-0. De welgemikte trap bracht de Leeuwinnen én de Galgenwaard in extase.

— Foto: Sherida Spitse brak de ban met een vrije trap. 

Terwijl Lineth Beerensteyn aan de zijlijn stond te wachten om haar entree te maken, maakten de OranjeLeeuwinnen 2-0. Van de Sanden bereikte de vrij staande Martens. Het was direct de laatste actie van Van de Sanden, die tijdens het EK van vorige zomer in de Galgenwaard nog matchwinner werd in het openingsduel met Noorwegen.

Goede vorm

Beerensteyn maakte in de vorige playoff-ronde nog drie van de vier Nederlandse doelpunten en liet ook nu in het vervolg van de wedstrijd zien in goede vorm te verkeren.

Om het feest compleet te maken maakte Vivianne Miedema er 11 minuten voor tijd ook nog 3-0 van. Zo ontstond een comfortabele zege en bovendien één die het WK-ticket wel heel dichtbij brengt.

— Foto: De OranjeLeeuwinnen voorafgaand aan de wedstrijd. 

Nederland zette vrijdagavond een reuzenstap richting het WK in Frankrijk volgende zomer. Maar de buit is nog niet binnen. Komende dinsdag volgt in Schaffhausen nog de return en bondscoach Sarina Wiegman wilde na afloop dan ook niets van felicitaties weten. "Het verschil met Zwitserland was vanavond groot, maar we gaan nog niet naar het WK. We hebben nog een wedstrijd te spelen."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen