Voorbeschouwing Nederland-Zwitserland

Remco van Dam
KNVB Media
9 november, 10:00

Shanice van de Sanden viert de 4-1 tegen Zwitserland tijdens het OKT in maart 2016. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen nemen het vanavond in een uitverkocht Stadion Galgenwaard op tegen Zwitserland, in de eerste van twee play-offwedstrijden om het laatste Europese ticket voor het WK 2019. Het is bepaald niet voor het eerst dat beide landen elkaar ontmoeten. Het duel in Utrecht wordt de 23e krachtmeting, waarmee Zwitserland tot de top vijf van landen behoort (met België, Frankrijk, Denemarken en Noorwegen), waar Nederland het vaakst tegen speelde.

Dat er van die 22 eerdere duels liefst 15 gewonnen en slechts twee verloren werden is een mooie statistiek, maar zegt uiteraard niets over het verloop van de komende twee wedstrijden. De Zwitserse vrouwen hebben zich namelijk de afgelopen jaren ontwikkeld tot een degelijk team, zo blijkt ook uit de deelname aan WEURO 2017 en de uitschakeling van België in de eerste play-off wedstrijden voor het WK. Aan de hand van drie opmerkelijke duels uit het verleden, met een voor Nederland positieve afloop, kijken we vooruit naar de wedstrijd van vanavond.

Dubbele draw

De eerste ontmoeting tussen Nederland en Zwitserland was de tweede officiële interland van de OranjeLeeuwinnen ooit. Op 11 mei 1974 stonden beide landen tegenover elkaar in Schaffhausen, de plaats waar komende dinsdag de tweede play-off wedstrijd wordt afgewerkt. Halen de Leeuwinnen over drie dagen net zo'n resultaat als 44 jaar geleden, dan kunnen de tickets voor Frankrijk waarschijnlijk wel geboekt worden: Nederland won toen dankzij doelpunten van José van Hoof, Conny de Jong-Welgraven, Tilly Asdonck-van Rooijen met 0-3.

De OranjeLeeuwinnen voor de wedstrijd tegen Zwitserland op 30 augustus 2008, uitslag 1-1. 

Nederland en Zwitserland speelden vervolgens nog dertien oefeninterlands tegen elkaar, met wisselend resultaat, voordat in 2007 de eerste 'echte' wedstrijd op de agenda stond: een EK-kwalificatiewedstrijd in Zug. De Oranjevrouwen kwamen twee keer op voorsprong, maar zagen de Zwitsers even zo vaak op gelijke hoogte komen: eindstand 2-2.

Het baatte de Zwitsers uiteindelijk niet

Ook het thuisduel, op 30 augustus 2008 in het stadion van ADO Den Haag, eindigde in een draw. Manon Melis zette Nederland op voorsprong, maar in blessuretijd trok Desiree Grundbacher de stand gelijk. Het baatte de Zwitsers uiteindelijk niet. De OranjeLeeuwinnen kwalificeerden zich voor de play-offs voor het EK in Finland (en bereikten daar zelfs de halve finale).

Jackie Groenen was in maart 2016 ook al van de partij.

Gemengde gevoelens

Aan de laatste ontmoeting met Zwitserland zullen veel OranjeLeeuwinnen een gemengd gevoel hebben overgehouden. Tijdens het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2016 stonden Nederland en Zwitserland tegenover elkaar in - opnieuw - het stadion van ADO Den Haag. De Zwitserse vrouwen kwamen al na drie minuten op voorsprong, maar vervolgens namen de OranjeLeeuwinnen het heft in handen.

Via treffers van Manon Melis, Vivianne Miedema, Mandy van den Berg en Shanice van de Sanden nam Oranje een 4-1 voorsprong, om die in het laatste kwartier bijna weer uit handen te geven. Met meer geluk dan wijsheid werd uiteindelijk een 4-3 overwinning binnen gesleept.

StatistiekenBekijk hier de wedstrijdstatistieken van Zwitserland-Nederland op 2 maart 2016, uitslag 3-4.

Van der Gragt en Dickenmann ontbreken

Van de elftallen die toen in het veld stonden, zijn ook nu nog veel speelsters van de partij. Aan Nederlandse kant staan liefst dertien dezelfde namen op het wedstrijdformulier, bij de Zwitsers maken zes speelsters opnieuw hun opwachting. Opvallendste afwezige bij Nederland is de geblesseerde Stefanie van der Gragt, terwijl Zwitserland het moet doen zonder haar record-international Lara Dickenmann, die met een knieblessure een aantal maanden buitenspel staat.

Beide play-off duels zijn live te volgen op Veronica. Vanavond om 20.00 uur, dinsdag 13 november om 19.00 uur.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven