Lieke Martens schiet OranjeLeeuwinnen in extremis naar winst

Stephan Oexman
12 juni 2018, 22:30
3:18

Lieke Martens viert haar doelpunt met jubilaris Sherida Spitse. - Foto: KNVB Media

Heel lang leken de OranjeLeeuwinnen kostbare punten te verspelen tegen Slowakije. Maar in blessuretijd stond Lieke Martens op en schoot ze Oranje naar een hele belangrijke 1-0 overwinning.

In de opstelling keerden Desiree van Lunteren en Stefanie van der Gragt terug. Hun basisplekken gingen ten koste van Renate Jansen en Anouk Dekker. Sherida Spitse stond op het middenveld en speelde daarmee haar 150e interland. Vlak voor de wedstrijd haakte Daniëlle van de Donk geblesseerd af. Tijdens de warming-up had ze last gekregen van haar hamstring en daardoor stond Jill Roord plots aan de aftrap.

Finesse

Van begin af aan domineerden de Oranjevrouwen, maar ontbrak de finesse om tot echt uitgespeelde kansen te komen. De beste aanval van Oranje in de eerste helft was na 12 minuten. Na een actie van Lieke Martens kwam Desiree van Lunteren op rechts vrij. Zij trok de bal terug, maar de inzet van Shanice van de Sanden werd knap gepakt door keeper Korenciova.

Oranje was te slordig om een regen aan kansen af te dwingen, maar die keren dat het gevaarlijk werd stond Korenciova haar mannetje. Zo was ze attent op voorzetten van Van de Sanden en Martens, die bijna in één keer binnenvielen. Het dichtst bij een doelpunt was Oranje op slag van rust, maar jubilaris schoot van afstand net naast.

Jackie Groenen in het nieuwe Oranje-shirt.

Openingstreffer

Direct na rust was Oranje een paar keer dichtbij de openingstreffer. Maar eerst redde Korenciova knap op een schot van Roord en niet veel later schoot Beerensteyn over. Halverwege de tweede helft kwam de grootste kans, na geprust in de Slowaakse defensie. Jill Roord schoot echter net naast.

Met Stefanie van der Gragt in de spits zette Oranje alles-op-alles om toch nog de overwinning uit het vuur te slepen. Bij een gelijkspel moest er immers in Noorwegen gewonnen worden om rechtstreekse kwalificatie voor het WK af te dwingen, er vanuit gaande dat Noorwegen eind augustus wint in Slowakije.

Martens

Maar doordat Lieke Martens op typische wijze - naar binnen komen en uithalen in de verre hoek - de 1-0 nog maakte, heeft Oranje in Noorwegen sowieso genoeg aan een gelijkspel om groepswinst en kwalificatie voor het WK binnen te halen. Daarvoor zal het echter wel beter moeten dan vanavond in het uitverkochte Abe Lenstra Stadion.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd.