Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen walsen na rust over Noord-Ierland heen

Stephan Oexman
KNVB Media
8 juni 2018, 23:00
3:09

Vreugde bij Jill Roord en Jackie Groenen na de 0-5. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen zijn weer een stapje dichterbij het WK in Frankrijk. Uit tegen Noord-Ierland werd met 0-5 gewonnen. De zesde keer op rij in een kwalificatiewedstrijd de nul is tevens een record voor de OranjeLeeuwinnen.

Oranje begon met bijna dezelfde basisopstelling als het laatste duel, tegen Ierland. Anouk Dekker keerde alleen terug in de basis en verving Stefanie van der Gragt, die deze week wat last had van haar lies. Van der Gragt was wel fit genoeg om op de bank plaats te nemen.

Openingsfase

In de openingsfase mazzelde Oranje nog een keer na een klutssituatie en een daaropvolgende penaltyclaim van de Noord-Ieren, maar verder was het louter de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman dat de klok sloeg. Met name Sherida Spitse en Lieke Martens waren bedrijvig, maar het zat nog niet mee in de afronding.

Nadat Martens de paal al een keer had geraakt, was het Lineth Beerensteyn die na iets meer dan een half uur de ban brak. Op de rand van de zestien kapte ze drie speelsters uit en vervolgens schoof ze met links binnen: 0-1.

Vreugde na de 0-1 van Lineth Beerensteyn.

Tweede helft

Na rust schakelden de OranjeLeeuwinnen een tandje bij en kwam Noord-Ierland er helemaal niet meer aan te pas. Dat resulteerde na een uur spelen in de 0-2. Jackie Groenen stuurde Shanice van de Sanden de diepte in, die de bal vanaf de achterlijn panklaar neerlegde voor Daniƫlle van de Donk. De nummer 10 wist wel raad met het buitenkansje.

Niet veel later was Van de Sanden zelf trefzeker. Op de rand van de zestien kapte ze haar tegenstander uit en met een hard schot, strak in de hoek, tekende ze de 0-3 aan. Na een overtreding op Lineth Beerensteyn, die werd bediend door invalster Jill Roord, mocht Sherida Spitse een kwartier voor tijd aanleggen voor de 0-4. Vanaf elf meter faalde ze, wederom, niet.

Sherida Spitse legt aan vanaf elf meter.

Tweede interlandgoal

In de slotminuten pikte ook Jackie Groenen nog haar doelpuntje mee, nota bene met links. Het was pas haar tweede doelpunt in haar 36e interland. Omdat Noorwegen op de dag eerder ook van Ierland won (0-2), lijkt de kwalificatiepoule af te stevenen op een ontknoping op de laatste speeldag.

Maar daarvoor moeten beide landen eerst aanstaande dinsdag nog winnen. Noorwegen speelt thuis tegen Ierland en de OranjeLeeuwinnen nemen het in Heerenveen op tegen Slowakije. Mocht Noorwegen verliezen van Ierland en Nederland winnen van de Slowaken, is Oranje dan al zeker van kwalificatie voor het WK.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen