Stephan Oexman
6 april 2018, 22:00
3:39

Sherida Spitse was twee keer trefzeker tegen Noord-Ierland. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen hebben de WK-kwalificatiereeks een bijzonder goed vervolg gegeven. In het Philips Stadion, waar 30.238 toeschouwers aanwezig waren, werd er met 7-0 gewonnen van Noord-Ierland.

In de eerste vrouwenvoetbalwedstrijd in Nederland ooit die door meer dan 30.000 toeschouwers werd bijgewoond, maakten de OranjeLeeuwinnen vanaf minuut één de krachtsverhoudingen duidelijk. Na kansen voor Groenen en Miedema opende Martens al in de negende minuut de score. Shanice van de Sanden kwam door over rechts en na een fraai overstapje van Miedema schoot de linksbuiten de bal hard in de rechterbovenhoek.

Van de Sanden-Martens

Dat concept werd in de zeventiende minuut nog eens herhaald. Ditmaal stuurde Groenen met een fraaie pass Van de Sanden weg over rechts. Haar voorzet werd binnengekopt door opnieuw Martens: 2-0. En nadat Miedema eerst nog een grote kans op haar vijftigste doelpunt in Oranje had gemist, was het na 25 minuten spelen toch raak. Vanaf de rand van de zestien schoof ze de bal in de hoek.

De spits, die pas 21 is, maakte haar vijftigste doelpunt in haar 63e interland. Een ongekend moyenne en het is slechts een kwestie van tijd voordat ze het record van Manon Melis (die 59 keer voor Oranje scoorde) uit de boeken schiet. Bovendien evenaarde ze haar jeugdidool Robin van Persie, die topscorer aller tijden is voor de mannen met 50 doelpunten.

Nog voor rust werd de score naar 4-0 getild. Na een inzet van Dominique Janssen blokte een Noord-Ierse verdediger de bal met haar armen en werd de bal op de penaltystip gelegd. Sherida Spitse schoot de bal onverbiddelijk binnen.

Tweede helft

Na rust trok Noord-Ierland zich verder terug op de eigen helft en kwamen de OranjeLeeuwinnen moeilijker tot kansen. Emma Higgins, keeper van de Noord-Ieren, hielp echter een handje door onder een voorzet van Siri Worm door te gaan. De bal werd van de lijn gehaald door een verdediger.

De 5-0 kwam na iets meer dan een uur spelen. Na een fraaie actie van Martens keerde Higgins de bal nog, maar bij de tweede paal schoof Shanice van de Sanden de bal binnen. Het fraaiste doelpunt van de avond was de 6-0. Na een afgeslagen corner bracht Stefanie van der Gragt de bal in en bij de tweede paal volleerde Sherida Spitse de bal stijlvol tegen de touwen.

De OranjeLeeuwinnen kenden een goede avond tegen Noord-Ierland.

In blessuretijd hielp de Noord-Ierse defensie een handje voor het slotakkoord. Een voorzet van rechts werd door Billie Simpson achter haar eigen keepster gekopt. Met de 7-0 verstevigden de OranjeLeeuwinnen hun koppositie in de WK-kwalificatiepoule. Dinsdag wacht in dat kader een belangrijke wedstrijd tegen Ierland, dat samen met de Oranjevrouwen bovenaan staat.

Statistieken Nederland - Noord-Ierland Statistieken Nederland - Noord-Ierland Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd.