Lieke Martens gekozen in FIFPro wereldelftal

KNVB Media
KNVB Media
8 maart, 12:00

Lieke Martens hoort volgens de vrouwelijke leden van spelersvakbond FIFPro bij de beste elf speelsters ter wereld. - Foto: KNVB Media

Lieke Martens is gekozen in het FIFPro Women's World XI van 2017. Dat maakte de spelersvakbond bekend op Internationale Vrouwendag. Het is voor het eerst dat er een Nederlandse speelster onderdeel uitmaakt van het wereldelftal.

Anouk Dekker, Daniëlle van de Donk, Jackie Groenen, Vivianne Miedema en Shanice van de Sanden hoorden ook bij de 55 genomineerden, maar redden het niet tot het uiteindelijke elftal. Van de Sanden en Miedema vielen net buiten de beste elf. Zij eindigden als respectievelijk vierde en vijfde bij de aanvallers, terwijl Van de Donk als zevende eindigde bij de middenvelders.

Niet verwonderlijk

De uitverkiezing van Martens was niet verwonderlijk. De Nederlandse aanvaller van Barcelona, die met de Oranjevrouwen het EK Vrouwenvoetbal won en daar werd uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi, werd eerder al verkozen tot Wereldvoetbalster en Europees voetbalster van het Jaar. Martens was in deze verkiezing bovendien de speelster met de meeste stemmen.

Lieke Martens kreeg in augustus 2017 de trofee voor Europees voetbalster van het Jaar overhandigd uit handen van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin.

De voetbalsters zijn gekozen via een poll, georganiseerd door FIFPro. Meer dan 4100 speelsters uit 45 landen over de hele wereld brachten hun stem uit. Het is de derde keer dat de verkiezing werd gehouden. Frankrijk en Zweden zijn met twee speelsters - verdediger Wendie Renard en middenvelder Camille Abily voor Frankrijk en keeper Hedvig Lindahl en verdediger Nilla Fischer namens Zweden - hofleverancier van het elftal.

Het FIFPro-elftal van het Jaar: 

  • Doel: Hedvig Lindahl (Zweden)
  • Verdediging: Lucy Bronze (Engeland), Nilla Fischer (Zweden), Wendie Renard (Frankrijk), Irene Paredes (Spanje).
  • Middenveld: Camille Abily (Frankrijk), Dzsenifer Marozsán (Duitsland), Marta Vieira da Silva (Brazilië).
  • Aanval: Pernille Harder (Denemarken), Lieke Martens (Nederland), Alex Morgan (Verenigde Staten)

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven