Gelijkspel tegen IJsland genoeg voor finaleplek Algarve Cup

Stephan Oexman
5 maart 2018, 18:45
2:50

Jackie Groenen in actie tegen IJsland. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen spelen aanstaande woensdag de finale van de Algarve Cup. Na overwinningen op Japan (2-6) en Denemarken (2-3) werd er tegen IJsland doelpuntloos gelijkgespeeld: 0-0.

De OranjeLeeuwinnen begonnen in vrijwel dezelfde opstelling als de eerste wedstrijd op de Algarve Cup, tegen Japan. Er was één wissel in vergelijk met die wedstrijd; Renate Jansen stond in de spits, in plaats van Lineth Beerensteyn.

Dominant

Vanaf de aftrap domineerden de OranjeLeeuwinnen de wedstrijd. De ploeg had echter moeite om de IJslandse defensie stuk te spelen. In het eerste kwartier waren er kansjes voor Martens en Groenen, maar de grootste kans was voor IJsland. Van Veenendaal was echter alert bij een snelle uitbraak.

Sherida Spitse speelde tegen IJsland haar 145e interland.

Na iets meer dan een half uur spelen kreeg Oranje de grootste kans van de eerste helft. Na een fraaie steekbal van Jackie Groenen gaf Shanice van de Sanden de bal hard voor, maar kon Renate Jansen haar voet niet tegen de bal zetten.

Tweede helft

In de tweede helft bleef het spelbeeld onveranderd. Bij tijd en wijlen deed de wedstrijd denken aan de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland, toen de OranjeLeeuwinnen ook de gehele wedstrijd domineerden maar niet tot scoren kwamen. Pogingen van Lieke Martens en Renate Jansen waren niet doeltreffend.

Het dichtste bij een treffer kwam invller Lineth Beerensteyn. Na een diepe bal verscheen ze voor de IJslandse keeper en tikte ze de bal behendig langs de keeper. Het geluk ontbrak echter, want de bal verdween op de buitenkant van de paal.

Finale

Door de zeven punten uit drie wedstrijden en een doelsaldo van +5 spelen de OranjeLeeuwinnen woensdag, voor het eerst in de historie, de finale van de Algarve Cup. De tegenstander daarin is waarschijnlijk Zweden, maar afhankelijk van de uitslagen later vanavond kan het ook nog Australië of Portugal worden. De wedstrijd begint om 19.30 uur en wordt live uitgezonden op FOX Sports.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd tegen IJsland.