Stephan Oexman
28 februari 2018, 18:45
5:15

Jackie Groenen en Lieke Martens vieren de zesde treffer van de OranjeLeeuwinnen. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen zijn de Algarve Cup voortvarend begonnen. In Portugal werd het maar liefst 2-6 tegen Japan, dat op het WK van 2015 nog de finale haalde.

Door een aantal blessuregevallen kende de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman geen ideale aanloop naar de Algarve Cup. Vivianne Miedema en Anouk Dekker waren wegens blessures al niet geselecteerd en daar kwam afgelopen weekend ook Daniëlle van de Donk bij. Op de dag van de wedstrijd verliet ook Katja Snoeijs het Nederlandse kamp.

Sterk begin

Maar daar was vanaf de aftrap helemaal niks van te merken. Sterker nog: binnen tien minuten stonden de OranjeLeeuwinnen al met 0-2 voor, dankzij het duo Beerensteyn-Martens. Eerst gaf eerstgenoemde aan en kon Martens binnen schuiven, in de achtste minuut waren de rollen omgedraaid en tekende Beerensteyn voor de tweede treffer.

Oranje bleef de wedstrijd domineren en nadat Martens en Beerensteyn niet tot scoren kwamen, zette Siri Worm met haar eerste interlandgoal de stand op 0-3. Na een afgeslagen corner schoot ze hard, via een Japanse verdediger, binnen. De jubilerende Shanice van de Sanden, ze speelde haar 50e interland, kreeg de 0-4 van de Japanse keeper Ikeda op een presenteerblaadje en faalde niet.

Shanice van de Sanden bekroonde haar 50e interland met een doelpunt.

Doelpuntrijk duel

Japan deed voor rust nog wat terug. Na een vlotte aanval schoof Nakajima op fraaie wijze de 1-4 in de verre hoek. Nog voor rust werd het verschil echter weer vier, na een rake kopbal van Stefanie van der Gragt: 1-5.

Na rust gingen de OranjeLeeuwinnen vrolijk verder waar ze gebleven waren. Na een vloeiende aanval vond Jackie Groenen nog een Japanse verdediger met haar schot, maar schoof Lieke Martens de zesde treffer binnen.

Wissels

Na die treffer kwam Japan echter beter in de wedstrijd, mede door een aantal wissels aan beide kanten. Zo maakte Esmee de Graaf haar debuut aan de kant van Oranje. De Aziaten creëerden meerdere goede kansen, maar kwamen niet verder dan de 2-6 van Iwabuchi.

Esmee de Graaf maakte haar debuut voor de OranjeLeeuwinnen.

Aanstaande vrijdag staat voor de OranjeLeeuwinnen om 19.30 uur het tweede duel op de Algarve Cup op het programma. Dan is Denemarken de tegenstander; een reprise van de EK-finale van afgelopen zomer.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd.