Spanje roept ongeslagen reeks Oranjevrouwen halt toe

Stephan Oexman
20 januari 2018, 21:00
3:09

Na twaalf ongeslagen wedstrijden op rij verloren de Oranjevrouwen van Spanje. - Foto: KNVB Media

Voor het eerst sinds 9 juni hebben de OranjeLeeuwinnen een wedstrijd verloren. In het oefenduel met Spanje verloor het team met 2-0. Daarmee kwam de ongeslagen reeks van twaalf duels ten einde.

Spanje begon beter aan de wedstrijd dan de OranjeLeeuwinnen. Na zeven minuten spelen leek Garcia Perez de score te openen, maar vrij voor Van Veenendaal schoof de Spaanse de bal eerst tegen de paal en vervolgens greep de keeper goed in. Oranje had in die fase veel moeite met het snelle combinatiespel van de Spanjaarden, maar bleef overeind.

Miedema

De beste kans van de eerste helft was echter voor de Oranjevrouwen. Na goed voorbereidend werk van Lieke Martens mocht Vivianne Miedema vrij op de Spaanse keeper, Gallardo Nunez, af, maar nam ze teveel tijd waardoor de Spaanse defensie nog kon ingrijpen. Haar 50e doelpunt voor de OranjeLeeuwinnen bleef daarmee nog even uit.

Na rust leek Oranje beter in de wedstrijd te komen. Eerst was het Sherida Spitse, die na goed voorbereidend werk van Vivianne Miedema de bal over het doel schoot. Daarna was het invaller Lineth Beerensteyn die na een knappe actie van Lieke Martens de score leek te openen, maar ze vond de ingevallen keeper Panos op haar weg.

Dubieus doelpunt

In de 66e minuut werd de score geopend. Na een hoekschop kopte Putellas de bal op de paal en leek Van Veenendaal de bal voor de lijn te keren. Scheidsrechter Marta Frias oordeelde echter dat de bal wel over de lijn was geweest en kende het Spaanse doelpunt toe: 1-0.

Kelly Zeeman schoof in het laatste kwartier door naar de spitspositie, maar echt gevaarlijk werd Oranje niet meer. De 18-jarige Victoria Pelova viel nog in en maakte haar debuut. Het alles-of-niets-offensief van de OranjeLeeuwinnen betekende in blessuretijd definitief niets, toen Merel van Dongen de bal verspeelde en Gema Gili de teruggetrokken bal binnenschoof: 2-0.

Aanstaande dinsdag spelen de Oranjevrouwen in La Manga nog een besloten trainingsduel tegen Engeland. Daarna is het tiendaagse trainingskamp van de selectie van bondscoach Wiegman ten einde.

Bondscoach Sarina Wiegman blikt terug op de wedstrijd.

Statistieken Spanje - Oranjevrouwen Statistieken Spanje - Oranjevrouwen Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd.