Het jaar in cijfers: Miedema topscorer en meeste minuten

Stephan Oexman
31 december 2017, 16:00

Vivianne Miedema kwam in 2017 twintig keer tot scoren. - Foto: KNVB Media

Op de laatste dag van het jaar blikken we terug op de prestaties van alle vertegenwoordigende teams, aan de hand van cijfers. Van alle internationals heeft Vivianne Miedema de meest indrukwekkende statistieken.

Dit jaar werden er 171 officiële interlands afgewerkt door de Nederlandse teams. Daarvan werden er 94 gewonnen, eindigden er 31 in een gelijkspel en werd er 46 keer verloren. Van de landen die meer dan vijf keer werden getroffen, was België de favoriete tegenstander. Het winstpercentage in die wedstrijden bedroeg 80%.

Meeste minuten en topscorer

De OranjeLeeuwinnen speelden in het afgelopen kalenderjaar 21 officiële interlands. Vivianne Miedema kwam in al die duels in actie en maakte, van alle vertegenwoordigende teams, de meeste minuten in het Oranje-shirt; 1608. Ze kwam bovendien tot het duizelingwekkende aantal van 20 doelpunten; gemiddeld één doelpunt per 80,4 minuten en 38% van de totale doelpuntenproductie van de Oranjevrouwen.

Het Nederlands elftal speelde in 2017 elf interlands. Daley Blind kwam het vaakst in actie (tien keer) en kwam tot 889 minuten. Arjen Robben wist het vaakst het net te vinden; hij was verantwoordelijk voor zes van de 25 doelpunten (24%).

Gespeelde wedstrijden per team

TeamGespeelde wedstrijdenMeeste duelsMeeste minuten
Nederlands elftal11Daley Blind (10)Daley Blind (889)
Jong Oranje7Bart Ramselaar (7)Thomas Ouwejan (540)
Onder 206Carel Eiting, Juninho Bacuna (6)Dani de Wit (450)
Onder 1915Ferdi Kadioglu (14)Ferdi Kadioglu (1006)
Onder 188Achraf El Bouchataoui, Mitchel Bakker (6)Tommy St. Jago (450)
Onder 1716Daishawn Redan (12)Daishawn Redan (736)
Onder 1614Terrence Douglas, Immanuël Pherai (9)Terrence Douglas (521)
Onder 158Jayden Braaf, Ian Maatsen, Brayen Brobbey, Joost de Schutter (6)Ian Maatsen (302)
Oranjevrouwen21Vivianne Miedema (21)Vivianne Miedema (1608)
Vrouwen onder 1918Ashleigh Weerden (16)Joëlle Smits (1125)
Speelsters onder 1710Jill Bayings, Romée Leuchter (10)Jill Bayings (709)
Speelsters onder 167Gwijneth Hendriks, Sarah Jongbloed, Anna Knol, Moïsa van Koot (7)Gwijneth Hendriks (539)
Speelsters onder 15315 spelers met 3 duelsAnna Hightower (210)
Zaalteam16Said Bouzambou, Mats Velseboer, Lahcen Bouyouzan, Youssef Makraou (16)nvt
Zaalteam onder 1838 spelers met 3 duelsnvt
CP-team8Daan Dikken, Jeroen Schuitert, Jeroen Saedt (8)Jeroen Schuitert (464)

CP-team10Rik Rodenburg, Jeroen Schuitert (4)40%

Daley Blind speelde dit jaar tegen Zweden zijn 50e interland voor Oranje.

Vrouwen onder 19

In absolute aantallen is Miedema ongeëvenaard, maar Joëlle Smits had in 2017 nog minder minuten nodig om tot een doelpunt te komen. De spits van Vrouwen onder 19 speelde 1125 minuten en kwam tot 18 doelpunten; één doelpunt per 62,5 minuten.

In 2017 waren er 15 duels waarin een Oranje-international drie keer of meer tot scoren kwam. Fenna Kalma, eveneens van Vrouwen onder 19, scoorde tegen Estland (12-1) op 21 oktober zes keer: het meeste aantal treffers van een Oranje-international in één duel in 2017. Drie dagen later, tegen Ierland (8-1), maakte ze waarschijnlijk de snelste hattrick uit de Oranje-historie en in ieder geval die van 2017: binnen vier minuten.

De pas 17-jarige Joëlle Smits scoorde 18 keer in 2017 voor Vrouwen onder 19.

Doelpunten

Die wedstrijd van Vrouwen onder 19 tegen Estland was de meest doelpuntrijke interland van 2017 – samen met het oefenduel van het zaalvoetbalteam tegen Engeland (4-9 winst, 9 januari). De meest voorkomende uitslag in 2017 was 1-1 (dertien keer); acht keer werd er helemaal niet gescoord in een interland. De 12-0 overwinning van Vrouwen onder 19 op Letland op 18 oktober was de grootste overwinning van een Nederlands nationaal team dit kalenderjaar.

Het eerste Oranje-doelpunt van 2017 werd op 8 januari gescoord door zaalvoetbalinternational Zaid El Morabiti in de tweede minuut van een oefenduel tegen Engeland (uitslag: 0-7). Het laatste doelpunt werd ook gemaakt op St. Georges Park; de 2-3 van Luuk Wensink in de oefeninterland van Onder 15 tegen Engeland, op 18 december.