Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Dit is de weg naar Rusland voor Oranje

KNVB Media
KNVB Media
19 september 2017, 14:45

Het Nederlands elftal speelt op 10 oktober de cruciale wedstrijd tegen Zweden. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal speelt in de groepsfase van de WK-kwalificatie nog twee wedstrijden: een uitwedstrijd tegen Wit-Rusland en een thuiswedstrijd tegen Zweden. Momenteel staat Nederland op een derde plaats in de poule.

Afhankelijk van de aankomende resultaten kan Oranje nog een plaats omhoog. Dit betekent dat de ploeg kans heeft op deelname aan de play-offs.

7 oktober

Het eerste wat de mannen te wachten staat is een uitwedstrijd op 7 oktober tegen Wit-Rusland dat momenteel de laatste plaats in de poule bezet. Deze wedstrijd moet gewonnen worden. Eerder in de kwalificatiereeks won Nederland thuis al met 4-1 van de Wit-Russen.

Zweden speelt eerder op de dag een thuiswedstrijd tegen Luxemburg. De uitwedstrijd wonnen de Zweden met 0-1. Luxemburg hield daarnaast eerder deze maand stand tegen de Fransen (0-0) en vertrok met een punt op zak uit Toulouse.

Doelsaldo zal mogelijk beslissend zijn in de WK-kwalificatiegroep.

Doelsaldo

Op 10 oktober speelt Nederland een thuiswedstrijd tegen Zweden. Als Zweden punten zou verliezen in het duel met Luxemburg, dan is winnen voor Oranje voldoende om de tweede plaats te bemachtigen. Als de Zweden wél winnen van Luxemburg, kan Nederland na winst op Zweden op gelijke hoogte komen. Dit betekent dat het doelsaldo uit zal maken wie er naar de play-offs gaat.

Momenteel heeft Zweden een doelsaldo van +11 en staat Nederland op +5. Nederland moet dus proberen om zoveel mogelijk te scoren in Wit-Rusland om dit verschil te verkleinen. Feit is wel dat doelpunten tegen Zweden in de laatste wedstrijd dubbel tellen, omdat elke +1 voor Nederland tegelijkertijd een -1 is voor Zweden.

Drie doelpunten

Is er op 7 oktober niks veranderd qua verschil in doelsaldo, dan zal Oranje met minimaal drie doelpunten verschil moeten winnen van Zweden. Bij een overwinning met exact drie doelpunten is het Nederlands elftal zeker van de tweede plaats, op basis van gescoorde doelpunten.

Ook als Nederland tweede wordt, is het nog niet honderd procent zeker van deelname aan de play-offs. Voor de negen nummers twee zijn er namelijk maar acht play-offplekken. De slechtste nummer twee valt af. Oranje zal daarom met een schuin oog naar de poules D, F en H moeten kijken, waar de nummers twee momenteel één of twee punten meer hebben dan het Nederlands elftal.

Play-offs

Als Oranje zich kwalificeert voor de play-offs, krijgt Nederland vrijwel zeker een onbeschermde status op basis van de FIFA-ranking. Op basis van de huidige standen en FIFA-ranking zouden Portugal, Wales, Italië en Slowakije de mogelijke tegenstanders zijn voor Nederland. Nederland zal dan tussen 9 en 14 november één uit- en één thuiswedstrijd moeten spelen.

Klaas Jan Huntelaar in voorselectie Oranje Klaas Jan Huntelaar in voorselectie Oranje Er zitten 35 spelers in de voorselectie van Oranje.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen