Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vijf redenen waarom je op Sarina Wiegman kan stemmen

KNVB Media
KNVB Media
23 augustus 2017, 15:00

Bondscoach Sarina Wiegman geeft uitleg tijdens de EK-finale tegen Denemarken. - Foto: KNVB Media

Sinds maandag kan je stemmen op The Best awards van de FIFA. Mocht je nog twijfelen of je op de drie Nederlandse genomineerden (Miedema, Wiegman en Martens) moet stemmen, geven we je in een drieluik per persoon vijf redenen. In deel II: Sarina Wiegman.

Relatief kort voor het EK aangesteld

Slechts een half jaar voor aanvang van het EK werd Sarina Wiegman aangesteld als bondscoach van de OranjeLeeuwinnen. Tot dat moment was Oranje voetballend al sterker geworden, maar had het tegen toplanden nog weinig aansprekende resultaten kunnen bieden. In zes maanden tijd zette het team onder Wiegman enorme stappen, vooral op dat gebied.

Durft impopulaire beslissingen te nemen

Het niet selecteren van Merel van Dongen en het passeren van Mandy van den Berg waren uiteraard geen makkelijke beslissingen voor Sarina Wiegman. Maar ze deed het wel, in de volle overtuiging dat het de beste beslissing was voor het team. Haar gelijk bleek uit het sportieve succes.

Sarina Wiegman luistert naar Lieke Martens tijdens de halve finale tegen Engeland.

Teamgeest

De teamgeest groeide tijdens het EK naar ongekende hoogte. Ook de rolverdeling binnen de staf, met naast Sarina Wiegman onder andere ook Foppe de Haan en Arjan Veurink, sloot naadloos aan bij de selectie. Het was bovendien gedurfd om ook in de laatste fase van het toernooi de speelsters een vrije dag te gunnen, maar alles klopte tijdens het EK.

Iedereen op het juiste moment in topvorm

Samen met haar staf stippelde bondscoach Sarina Wiegman een lang pad uit naar het EK. Vanaf 29 mei, anderhalve maand voor de openingswedstrijd, waren er al trainingssessies. Het pad bleek het juiste, want vrijwel iedereen was in topvorm tijdens het EK. Bovendien was het team extreem fit, getuige ook het minimale aantal blessures tijdens het toernooi.

Europees Kampioen

Jarenlang was er naar uitgekeken, het EK in eigen land. En juist op dat moment stegen Wiegman en haar speelsters boven zichzelf uit en kroonden ze zich tot Europees kampioen. Een prestatie die tot in lengte van dagen herinnerd zal blijven.

Stem op de Wereldcoach v/h jaar Stem op de Wereldcoach v/h jaar Stem op Sarina Wiegman op de website van de FIFA.

Je dient je eerst te registreren op FIFA.com voordat je kan stemmen. Dat kan tot 7 september. Bondscoaches, aanvoerders van de nationale teams én journalisten mogen ook hun stem uitbrengen. Alle vier de stemgroepen hebben 25% invloed op het resultaat. Halverwege september worden de drie overgebleven kandidaten bekendgemaakt, waarna op 23 oktober de prijs wordt uitgereikt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen