Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van Veenendaal helpt Oranje langs Denemarken

Ruud Scheper
KNVB Media
20 juli 2017, 22:45
3:40

Oranje viert de 1-0 na de benutte penalty van Sherida Spitse. - Foto: KNVB Media

Zouden de Oranjevrouwen de geweldige EK-start van zondag in het tweede duel tegen Denemarken een glansrijk vervolg kunnen geven? Die vraag stond donderdagavond centraal op Het Kasteel in Rotterdam. Ja, zo luidde het antwoord. Ook de Deense vrouwen moesten buigen voor de Hollandse dadendrang: 1-0. Al moest Oranje daarvoor goalie Sari van Veenendaal wel heel erg dankbaar zijn.

Hadden de OranjeLeeuwinnen zondag slechts 29 seconden nodig om een levensgrote kans bij elkaar te voetballen, nu moest het publiek een minuut langer wachten op een doelrijpe kans. Het schot van Kika van Es zeilde echter net naast. Twee minuten later was kans nummero twee al een feit. Nadat Jackie Groenen op de rand van het strafschopgebied was neergelegd, nam Sherida Spitse het doel ineens onder vuur. Met het nodige kunst- en vliegwerk ranselde de Deense goalie Stina Lykke Petersen de bal uit de doelmond.

Miedema redt Denemarken

Daniëlle van Donk versierde de strafschop waaruit Oranje op 1-0 kwam.

Oei, dacht diezelfde Petersen tien minuten later. Want weer lag de bal op de rand van de zestien en weer had Spitse zich achter de bal genesteld. Maar moest de Deense keeper bij de eerste poging nog handelend optreden, bij de tweede mogelijkheid hoefde de goalie niet in actie te komen. De gekraakte vrije trap belandde namelijk voor de voeten van Groenen, die de bal keurig richting de rechter benedenhoek stuurde, maar daar ploeggenote Miedema de bal onbewust van de doellijn zag halen.

In de twintigste minuut was daar dan alsnog de verdiende voorsprong voor Nederland. Daniëlle van de Donk werd door Miedema vrijgespeeld, snelde de zestien in en werd daar pootje gehaakt of haakte zichzelf pootje, dat bleef in het midden. Dat eerste vond de Duitse scheidsrechter Hussein in ieder geval. Driemaal is scheepsrecht, dacht Spitse toen ze zich achter de strafschop nestelde. En die wijsheid ging ook nu op, hoewel penaltykiller Petersen nog gevaarlijk dichtbij kwam: 1-0.

Ineens een kans

En Denemarken? Dat deed ook mee. Maar meer eigenlijk ook niet. Tot een enorme fout achterin de defensie van Oranje topschutter Pernille Harder nauwelijks een minuut na de openingstreffer ineens oog in oog bracht met Sari van Veenendaal. Gelukkig voor het geschrokken publiek toonde Van Veenendaal zich een meer dan bekwame doelverdediger en bleef de voorsprong op het bord staan.

Lieke Martens moest kort voor tijd het veld geblesseerd verlaten.

In de minuten die volgden kwam het duel iets meer in evenwicht, hoewel het initiatief steeds bij Oranje bleef liggen. Maar meer en meer knokten de Deense vrouwen zich in de wedstrijd. Kansen leverde het echter vooralsnog niet op. De mogelijkheden die er kwamen, waren voor de Oranjevrouwen. Maar in kansrijke positie had Shanice van de Sanden te veel tijd nodig om tot een echt goed vervolg te komen en een knal van Lieke Martens belandde op de veilige vuisten van Petersen.

Denemarken wordt sterker

Bondscoach Sarina Wiegman instrueert haar team.

De eerste kans na de pauze was voor Denemarken. En het was direct een grote. Op aangeven van Harder dook Sanne Troelsgaard ineens vogelvrij op voor Van Veenendaal. De goalie gooide zich echter met zo veel geweld voor de bal dat de middenvelder van Denemarken in paniek de bal over het doel stifte. Het bleek het eerste serieuze signaal dat Oranje moest opletten. Gelukkig was die boodschap wel besteed aan de net ingevallen Stefanie van der Gragt. De verdediger gleed de bal kort daarna vlak voor de voeten van Harder tot corner.

Na een prima kopbal voor de andere goal van diezelfde Van der Gragt - de bal zeilde net naast - was het weer de beurt aan Denemarken. Na paniekerig wegwerken van Anouk Dekker in het eigen strafschopgebied belandde de bal voor de voeten van Troelsgaard, maar gelukkig voor Oranje wist Dekker haar fout goed te maken door de bal vlak voor de doellijn weg te werken.

Van Veenendaal superieur

Ook de volgende kans was weer voor de Deense vrouwen. En wederom was het plaaggeest Troelsgaard die het Oranjepubliek deed bibberen. Maar gelukkig was daar andermaal Van Veenendaal, die de steekpass vlak voor de voeten van de rechtermiddenvelder weg kon graaien. Meer en meer werd de Oranje-goalie de absolute uitblinker aan de kant van Nederland, want ook bij de volgende kans voor Harder was weer een heldenrol voor haar weggelegd. Weer gooide ze zichzelf als een leeuw op een prooi en ook nu kwam ze als winnaar uit de strijd.

De volgende kans was er een voor Troelsgaard, maar de Deense zal vannacht nog wel een paar keer wakker schrikken met het beeld van Van Veenendaal op haar netvlies, want ook bij kans nummer vier – of was het vijf – stuitte ze op de keeper van Nederland. Beetje bij beetje knokte Oranje zich in de slotfase van het duel onder de druk uit van Denemarken. Het leverde twee gevaarlijke vrije trappen op voor Spitse, maar poging één spatte uiteen in de muur, terwijl de tweede poging net langs de verkeerde kant van de paal scheerde.

Het was spannend tot minuut 94 op Het Kasteel in Rotterdam.

Nog niet zeker

De laatste kans in het duel, dat zinderde tot de laatste seconde, was voor Denemarken. De kopbal van Nadia Nadim eindigde echter in de veilige handen van Van Veenendaal, waardoor een uitermate belangrijke 1-0 over de streep getrokken werd door de Leeuwinnen. Ondanks de twee knappe overwinningen zijn de Oranjevrouwen overigens nog niet zeker van de volgende ronde. Bij een zege of een gelijkspel in het laatste pouleduel is Nederland door, mocht Oranje maandag van België verliezen en Denemarken winnen van Noorwegen, dan is het onderlinge resultaat beslissend.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel tussen Nederland en Denemarken.

UEFA Women's EURO 2017

Van 16 juli tot en met 6 augustus vond in Nederland het EK Vrouwen 2017 plaats. Kijk hier terug op die drie fantastische weken waarin de OranjeLeeuwinnen Nederland en Europa veroverden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen