Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Geweldige EK-start Oranje in kolkende Galgenwaard

Ruud Scheper
KNVB Media
16 juli 2017, 20:00
3:03

De Oranjevrouwen juichen na de 1-0 van Shanice van de Sanden. Het zou de enige goal van de wedstrijd blijken te zijn. - Foto: KNVB Media

De Oranjevrouwen zijn op een geweldige manier aan het EK in eigen land begonnen. In de openingswedstrijd versloeg de equipe van bondscoach Sarina Wiegman, onder toeziend oog van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, topland Noorwegen in een kolkende Galgenwaard met 1-0 door een goal van Shanice van de Sanden.

"We staan op vier overwinningen tegen Noorwegen, binnenkort staan we op vijf", voorspelde Ex-international Kirsten van de Ven in aanloop naar het openingsduel van het EK Vrouwen 2017. Een gevalletje de wens is de vader van de gedachte? Nee, zo bleek zondagavond in Utrecht. In een heerlijke voetbalambiance versloegen de OranjeLeeuwinnen de Noorse vrouwen, op het vorige EK in 2013 nog verliezend finalist.

Dertig seconden

Jackie Groenen, de motor op het middenveld van Oranje.

En die overwinning was in geen enkel opzicht gestolen. Uit het ren- en vliegvoetbal van de Noren blijven en zelf met goed positiespel tot kansen komen, zo luidde de opdracht die Wiegman haar elftal meegaf. En vanaf minuut één slaagde de ploeg daarin. Sterker nog, nauwelijks dertig seconden stonden er op de klok of de eerste levensgrote mogelijkheid was een feit. Uit een messcherpe aanval via Jackie Groenen en Shanice van de Sanden had Lieke Martens de bal voor het inschieten, maar met een katachtige reflex ranselde de Noorse goalie Ingrid Hjelmseth de bal op onnavolgbare wijze uit de goal.

Ook bij de tweede grote kans voor Nederland was er een hoofdrol weggelegd voor Martens, de sterspeler van de Leeuwinnen. Na een klein kwartiertje sneed ze vanaf de linkerflank naar binnen en haalde na een een-tweetje met spits Vivianne Miedema ineens vol uit, maar weer was Hjelmseth een te grote sta-in-de-weg. Via haar vingertoppen verdween de bal over de lat.

Redding Van Veenendaal

Na een kwartier kropen de Noren wat meer uit hun schulp. Eerst was daar Caroline Graham Hansen, die ineens opdook voor Sari van Veenendaal, maar de keeper was snel genoeg haar doel uit om de inzet van de Noorse aanvaller te keren. Oranje was gewaarschuwd, maar kon niet voorkomen dat de Noorse vrouwen vlak daarna nog een grote mogelijkheid kregen. Gelukkig voor de fanatiek meelevende supporters was Kika van Es bij de les. De linksback was op tijd naar binnen gesneden en gleed met een heerlijke tackle de bal van de voet van Ada Hegerberg.

Oud-bondscoach Vera Pauw werd in de rust van het duel benoemd tot Bondsridder.

Oranje was gewaarschuwd en greep nog steviger het initiatief, onder anderen via Groenen die een schot gekraakt zag worden en in de nastoot met een prima voorzet het hoofd van Miedema vond. De spits van Nederland knikte echter net over. Dichterbij was diezelfde Miedema weer enkele minuten daarna, maar haar prima individuele actie werd gevolgd door een rollertje net naast het doel van Hjelmseth.

Gevaarlijke counters

Ook in het vervolg van de eerste helft bleef Oranje de baas op het veld - met een kopballetje van Daniëlle van de Donk en een knal van Sherida Spitse als wapenfeiten - maar bleef het altijd oppassen voor de Noorse counter. Hoe scherp de ploeg van de Zweedse bondscoach Martin Sjörgen was, bleek nog maar eens in de 40e minuut toen Van de Sanden de bal eerst keurig veroverde, maar vervolgens simpel kwijt raakte en tot haar opluchting zag dat Hegerberg nauwelijks vijf seconden later de bal ineens knalhard naast schoof.

Onder de toeschouwers in de Galgenwaard bevonden zich ook Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

Hadden de Leeuwinnen voor de pauze dertig seconden nodig voor hun eerste levensgrote mogelijkheid, na de pauze - waarin voormalig bondscoach Vera Pauw door Michael van Praag tot bondsridder werd benoemd - duurde dat twee minuten. Het recept was hetzelfde: een uitstekende steekbal van Groenen die door Van de Sanden voor de goal werd geslingerd. Miedema was alleen net te laat voor het doel om de voorzet tot doelpunt te promoveren. Ook de Noorse vrouwen beten direct van zich af, maar net als bij de Oranjevrouwen kwam ook bij de voorzet van Hegerberg de aansluiting voor de goal te laat.

Eindelijk prijs

Saai werd het ook na de pauze geen moment en ook nu bleven de Oranjevrouwen de bovenliggende partij. Het resulteerde in een volgende grote mogelijkheid voor Miedema, maar de spits schoot de bal na een scherpe steekbal van Martens in het zijnet. 'Dan probeer ik het zelf nog wel een keer', dacht Martens. Haar inzet vloog echter nipt langs de verkeerde kant van de paal voorbij de kruising.

Het mocht de pret niet drukken, want vlak daarna was het alsnog 1-0. Martens mikte de bal van de linkerkant ineens op het hoofd van Van de Sanden, die van dichtbij Hjelmseth kansloos liet met een knalharde kopbal. De Galgenwaard ontplofte.

Vivianne Miedema was een ware plaag voor de Noorse defensie, maar scoorde niet.

Bijna 2-0

Het had zomaar 2-0 kunnen staan als het balletje breed van Van de Sanden een dikke vijf minuten na de openingstreffer op maat was geweest. De bal was echter te hard voor Miedema, waardoor de kans verloren ging. Nauwelijks was het publiek weer gaan zitten of de volgende kans diende zich alweer aan, maar na een knappe kapbeweging schoof Miedema de bal voor het doel langs.

Aanval na aanval golfde in het vervolg op Hjelmseth af, maar steeds stond het vizier van de Oranjevrouwen niet helemaal op scherp of was de Noorse goalie de aanvallers te slim af. Doordat Noorwegen eigenlijk niet meer in de buurt van Van Veenendaal kwam, kwam de zege geen moment meer in gevaar en eindigde een heerlijke voetbalavond in een verdiende 1-0 overwinning. Een mooiere start van het EK hadden de Oranjevrouwen zich niet kunnen wensen.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd tussen Nederland en Noorwegen.

UEFA Women's EURO 2017

Van 16 juli tot en met 6 augustus vond in Nederland het EK Vrouwen 2017 plaats. Kijk hier terug op die drie fantastische weken waarin de OranjeLeeuwinnen Nederland en Europa veroverden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen