Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Noorwegen pittige EK-opening voor Oranjevrouwen

Ruud Scheper
KNVB Media
16 juli 2017, 8:30

De Oranjevrouwen beginnen vanavond, zondag 16 juli, om 18.00 uur aan hun EK in eigen land. - Foto: KNVB Media

Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat de Oranjevrouwen vanavond, zondag 16 juli, om 18.00 uur beginnen aan hun EK-droom: goud in eigen land. Een gemakkelijke opdracht wordt het zeker niet voor bondscoach Sarina Wiegman en haar OranjeLeeuwinnen, te beginnen met het openingsduel. Tegenstander is dan namelijk tweevoudig Europees kampioen Noorwegen.

Nee, de balans tussen Nederland en Noorwegen slaat niet bepaald door in het voordeel van de Oranjevrouwen. 22 keer kwamen beide teams elkaar tegen voorafgaan aan het duel van vanavond en slechts vier keer trok Nederland aan het langste eind. Noorwegen deed dat drie keer zo vaak; twaalf keer.

Kansloos? Welnee

Maar is Oranje dan kansloos tegen de equipe van Martin Sjörgen? Welnee. Integendeel zelfs. Natuurlijk de Noorse vrouwen bezetten nog altijd de elfde positie op de FIFA-wereldranglijst en hebben een ploeg om rekening mee te houden. Dat blijkt alleen al uit de manier waarop ze het EK bereikten. Zeven keer wonnen de Noren, slechts één duel leverde niet de volle buit op. Imponerend ook is het aantal tegentreffers dat de opponent van Oranje in aanloop naar het EK moest incasseren; slechts twee in acht duels.

Kansloos? Welnee. Integendeel zelfs!

Pakken we de balans van de laatste drie onderlinge ontmoetingen tussen de OranjeLeeuwinnen en Noorwegen er echter bij, dan verschijnt er een heel ander beeld. De verliezend finalist van het EK in 2013 – Duitsland was destijds in de eindstrijd te sterk – moest namelijk in de laatste drie duels twee keer een nederlaag slikken. In 2014 én 2015 was Oranje te sterk.

Fijne statistieken

Oké, in 2016 namen de Noren – EK-winnaar in 1987 en 1993 – dan weer revanche, met een duidelijke 4-1 overwinning tijdens het OKT in Nederland, maar toch. In de eerste negentien duels wonnen de Oranjevrouwen dus slechts twee keer, in de drie ontmoetingen die volgden lukte dat net zo vaak.

Sterspeler van Oranje: Lieke Martens.

Het is een statistiek waar de ploeg van Wiegman zich aan vast kan houden. En ook het feit dat een gastland sinds de invoering van groepsfase in 1997 nooit het openingsduel verloor, is een mooi steuntje in de rug. Zonder de Noren te onderschatten natuurlijk. Want dat blijft een gevaarlijke outsider voor de titel. Maar geldt dat niet net zo goed voor onze Leeuwinnen?

Goed opletten

Goed opletten: Ada Hegerberg

Een speelster om zeker rekening mee te houden is Ada Hegerberg. De aanvalster van Olympique Lyon is een echt handenbindertje en ondanks haar jeugdige leeftijd – ze werd afgelopen week 22 jaar – nu al een van de beste speelsters van de wereld. Aan de Oranje-defensie de schone taak om de aanvalsdrift van Hegerberg aan banden te leggen. En tegelijkertijd moet Oranje een goed aanvalsplan bedenken om de ijzeren Noorse defensie uiteen te rijten. Ga er maar aan staan.

Een lastige opdracht dus, maar zeker geen onmogelijke. Want als er iemand is die die Noorse muur uit elkaar moet kunnen spelen dan is dat wel de Oranje-aanval met de in topvorm verkerende Lieke Martens, de pijlsnelle Shanice van der Sanden en de altijd scherpe goalgetter Vivianne Miedema. Best kans dus dat de Noorse goalie vaker moet vissen in het eerste EK-duel dan in alle kwalificatieduels bij elkaar. Zondagavond weten we meer...

UEFA Women's EURO 2017

Van 16 juli tot en met 6 augustus vond in Nederland het EK Vrouwen 2017 plaats. Kijk hier terug op die drie fantastische weken waarin de OranjeLeeuwinnen Nederland en Europa veroverden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen