Vijf EK-internationals met de meeste interlands

KNVB Media
KNVB Media
30 juni 2017, 17:15

Lieke Martens en Daniëlle van de Donk: generatiegenoten en steunpilaren in Oranje. - Foto: KNVB Media

Nog twee weken en dan begint UEFA Women's EURO 2017, het Europees kampioenschap vrouwen in Nederland. Gaat Oranje stunten in eigen land? Aan het enthousiasme van de supporters zal het niet liggen, alle pouleduels van de OranjeLeeuwinnen zijn inmiddels uitverkocht.

Het is nu aan de speelsters om te gaan vlammen in de stadions van Utrecht, Rotterdam en Tilburg. Afrekenen met Noorwegen, Denemarken en België en door naar de kwartfinale. Wie moeten dat doen? Onder anderen deze vijf internationals met de meeste interlands achter hun naam. Vijf korte portretten van Sherida Spitse, Loes Geurts, Mandy van den Berg, Lieke Martens en Daniëlle van de Donk.

Sherida Spitse, 132 interlands

Sherida Spitse debuteerde op zestienjarige leeftijd in Oranje.

Zestien jaar was de kleine middenvelder, toen toenmalig bondscoach Vera Pauw haar in een WK-kwalificatiewedstrijd in Engeland voor de leeuwen gooide. Sherida Spitse, speelster van de B1 van vv Sneek, werd er niet warm of koud van. Ook al ging Oranje met 4-0 onderuit, Spitse verdween nooit meer uit de selectie. Inmiddels is ze 27 jaar, moeder van zoon Jens en vertegenwoordigde ze al 132 keer het Nederlands elftal.  Daarmee geldt de speelster van FC Twente als meest ervaren international van Oranje op WEURO 2017. En hard op weg om, net als Wesley Sneijder, recordinternational te worden, al ze nog wel even verwijderd van de 156 caps van Annemieke Griffioen. Spitse is een typische verbindingsspeler die in de opbouw veel wordt gezocht. Ze heeft een goede passing en schroomt niet om van afstand te schieten. Veel van haar twintig interlandgoals zijn daaruit voortgekomen. Ook buiten het veld neemt ze het voortouw. Start een polonaise en de Friezin loopt voorop. "Ik maak er in de groep graag een feestje van. Dat maakt de sport voor mij mooier."

Loes Geurts, 117 interlands

Loes Geurts speelt inmiddels in Frankrijk voor Paris Saint-Germain.

"Ik heb vier oudere broers, van wie er drie voetbalden. Ik mocht alleen meedoen als ik de bal uit de sloot haalde als die erin lag, anders stopten ze ermee." En begon het voetballeven van Loes Geurts, op het Friese platteland. Gelet op deze anekdote én het feit dat haar vader doelman was, is het niet heel raar dat Geurts al op jonge leeftijd bij RES uit Bolsward onder de lat belandt. Wanneer ze achttien is, trekt ze de wijde wereld in. Eerst naar het universiteitsteam van Western Illinois University, later naar Duitsland, Zweden en inmiddels Frankrijk (Paris Sant-Germain). Ook speelt ze bij de oprichting van de Eredivisie Vrouwen voor AZ en wordt driemaal kampioen van Nederland. Na het afscheid van icoon Marleen Wissink wordt Geurts de vaste keeper van Oranje. Inmiddels al twaalf jaar en 117 interlands lang. WEURO 2017 wordt voor de technisch sterke goalie haar derde Europees kampioenschap. Of dat als eerste keeper zal zijn, is de vraag. Geurts ondervindt inmiddels stevige concurrentie van Sari van Veenendaal.

Mandy van den Berg, 85 interlands

Mandy van den Berg, sinds 2014 captain van Oranje.

Nadat Daphne Koster, jarenlang aanvoerster van Oranje, bij het Nederlands elftal uit beeld raakte, diende er een nieuwe captain te worden gekozen. Het werd Mandy van den Berg, de linksbenige centrale verdediger. Sinds 2014 draagt ze de band met een enorme dosis trots. Iets wat ze ook vaak uitspreekt. Trots op Oranje, trots op het aanvoerderschap. De Westlandse speelde vijf seizoenen voor ADO Den Haag voordat ze naar het buitenland vertrok. Eerst Zweden, daarna Engeland waar ze Liverpool en Reading diende. Van den Berg is geen grote centrale verdediger, maar stelt zich in de achterhoede positioneel sterk op. Bovendien begint de aanval vaak bij haar. Haar specialiteit is de crosspass waarmee ze het veld kan opentrekken. Buiten het veld blinkt de Naaldwijkse uit in optimisme en vrolijkheid. En voor een optreden van Jan Smit mag iedereen haar 's nachts wakker maken.

Lieke Martens, 73 interlands

Lieke Martens verkeert in een bloedvorm.

In aanleg is Lieke Martens misschien wel de beste speelster van Oranje. En dat straalt ze zeker dit seizoen ook volop uit. De Limburgse aanvaller is al weken in bloedvorm en dat is een bijzonder prettig gegeven voor bondscoach Sarina Wiegman en iedereen die Oranje een warm hart toedraagt. Want Martens kan - spelend als nummer tien - zomaar een van de grote sterren van het komende EK worden. Als zij scoort - en dat doet ze de laatste tijd vaak - belanden de beelden in de meeste gevallen direct op YouTube. Intikkertjes zijn aan haar niet besteed. Nee, Martens maakt goals die via social media de wereld overgaan. Vaak vanuit de dribbel, tegenstanders passerend en afrondend met een geplaatst schot in de vrije hoek. De publiekslieveling verliet al op jonge leeftijd het ouderlijk huis in Noord-Limburg om haar voetbalgeluk te zoeken. Via sc Heerenveen, VVV-Venlo, Standard Luik en Duisburg kwam ze in Zweden terecht. Daar speelt de 23-jarige technicus inmiddels voor het sterrenensemble van FC Rosengard, maar aanbiedingen van alle Europese topclubs vallen dagelijks op de deurmat. Martens werd in 2009 topscorer van het EK onder 19 en debuteerde een jaar later in Oranje. In de zomer van 2015 maakte ze in Canada tegen Nieuw-Zeeland een historische treffer: het allereerste WK-doelpunt voor Oranje. En natuurlijk was ook dit een doelpunt van grote schoonheid.

Daniëlle van de Donk, 64 interlands

Daniëlle van de Donk: klein van stuk maar voor de duvel niet bang.

Een rasecht straatvoetballertje, zo werd Daniëlle van de Donk in haar begintijd bij Oranje genoemd. De bal aan een lijntje, dribbelend langs tegenstanders en als het moet knetterfel in de duels. Ze is slechts 1.60 meter lang, maar Donkie is voor de duvel niet bang. Been terugtrekken in een duel? Gaat niet gebeuren. Bij Van de Donk is aan alles te zien dat ze al op heel vroege leeftijd bij vv Valkenswaard tussen de jongens voetbalde. Ook doorliep ze alle nationale jeugdelftallen voordat bondscoach Roger Reijners haar in december 2010 liet debuteren in het 'grote' Oranje. Soms was er even twijfel op welke positie ze het best tot haar recht kwam. Centraal op het middenveld, op tien of op de flanken? Ook nu, aan de vooravond van het EK in eigen land, is het de vraag waar bondscoach Wiegman haar gaat posteren. Maar het voetballende vermogen van Van de Donk is nooit punt van discussie. Inmiddels heeft de 25-jarige Brabantse 64 interlands op haar naam staan, speelt ze - na een half jaar Göteborg - voor topclub Arsenal en begint ze over twee weken aan haar derde grote eindronde.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven