Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranjevrouwen missen stootkracht tegen Japan: 0-1

Francis Grondhuis
KNVB Media
9 juni 2017, 20:15
5:10

Linksback Kika van Es in een stevig duel met een Japanse aanvaller. - Foto: KNVB Media

Welke 23 speelsters maken over een goede maand deel uit van de EK-selectie? Die vraag hangt als een sluier over de twee oefeninterlands die het Nederlands vrouwenelftal deze week speelt. Het eerste duel met Japan eindigde vrijdag in EK-stad Breda in een 0-1 nederlaag.

Dinsdag volgt het tweede duel van deze interlandperiode - in Deventer tegen Oostenrijk - en na afloop daarvan maakt bondscoach Sarina Wiegman bekend met wie zij straks het Europees kampioenschap gaat spelen. Met die wetenschap namen de OranjeLeeuwinnen het voor ruim 7.000 toeschouwers in het Rat Verlegh Stadion op tegen Japan.

Het Nederlands vrouwenelftal voor de wedstrijd tegen Japan (0-1).

Sterkste opstelling

De huidige nummer zes van de wereld behoort al jaren tot de internationale top, een categorie waar Oranje vooral naar streeft. Het papieren verschil was in Breda bij vlagen te zien. Oranje, op de geblesseerden Sari van Veenendaal en Stefanie van der Gragt na, trad aan in de sterkste samenstelling en kon aanvankelijk goed mee met de Aziatische vrouwen van wie in de laatste twee oefenduels zelfs werd gewonnen.

Loes Geurts verdedigde het doel van Oranje.

Het positiespel en de opbouw zag er in de eerste helft naar behoren uit aan Oranjezijde, maar de echte dreiging in de vorm van kansen en mogelijkheden bleef te vaak uit. Nederland kreeg voor rust twee goede kansen en beide keren was Vivianne Miedema daar bij betrokken. De 20-jarige spits uit Hoogeveen creëerde na een kwartier spelen voor zichzelf een goede schotkans, maar haar lage schuiver ging net naast. Op slag van rust had de nieuwe aanwinst van Arsenal de bal aan de vrijlopende Shanice van de Sanden moeten meegeven, maar was veel te zelfzuchtig en schoot zelf tevergeefs.

Speldenprikken

Het waren de beste speldenprikken van Oranje voor rust. Japan zocht het gevaar via steekpassen achter de Oranjedefensie en via de vleugels. Slordigheid brak de Aziatische vrouwen echter keer op keer op, waardoor Nederland achterin vrij eenvoudig overeind bleef.

In de tweede helft moesten de Oranjevrouwen het initiatief steeds vaker aan de bezoekers laten. Japan pakte de controle en zocht geduldig naar openingen. Die aanpak had na 62 minuten spelen succes, al was daar een puur individuele actie van invaller Kumi Yokoyama voor nodig. Koud in het veld, draaide de Japanse aanvaller op het middenveld weg bij Sherida Spitse en knalde de bal vervolgens van zo'n twintig meter loepzuiver in de kruising. Keeper Loes Geurts had slechts het nakijken.

Martens dicht bij gelijkmaker

Lieke Martens kreeg in de tweede helft een grote kans op de gelijkmaker.

Mede door de vele wissels werd het spel in het restant van de wedstrijd aan beide kanten steeds rommeliger. Nederland kreeg in de 71e minuut nog een geweldige kans op de gelijkmaker toen Lieke Martens een voorzet op maat van Shanice van de Sanden voor het intikken had, maar de Japanse sluitpost dat met een katachtige redding verhinderde.

De krachtmeting met Japan toonde aan dat Oranje bij vlagen gelijkwaardig was aan een topland, maar niet in staat was door te drukken en echt vuist te maken. Aan Wiegman en haar staf om de ploeg de komende weken volop klaar te stomen en de benodigde EK-vorm aan te scherpen. Dat zal Oranje nodig hebben om in de poulefase Noorwegen, Denemarken en België van zich af te houden.

Blijdschap bij Kumi Yokoyama (9) na haar prachtige treffer.

Dinsdag tegen Oostenrijk

Wiegman startte het voorbereidingstraject richting WEURO 2017 op 29 mei met een kleine selectie. Veel internationals ontbraken wegens competitie- en clubverplichtingen. Voor deze dubbele interland tegen Japan en Oostenrijk is iedereen ingevlogen, maar speelsters uit de Europese zomercompetities vertrekken volgende week weer naar hun clubs voordat op 2 juli het laatste deel van de voorbereiding richting de uitverkochte EK-openingswedstrijd tegen Noorwegen begint.

Precies 37 dagen scheiden het Nederlands vrouwen elftal van het eerste optreden op het Europees kampioenschap in eigen land. Tot die tijd staan er nog twee internationale krachtmetingen op het programma. Komende dinsdag is EK-deelnemer Oostenrijk in Deventer sparringpartner. De laatste test staat zaterdag 8 juli op de kalender, als Wales in het Sparta Stadion tegenover Oranje staat.

Jackie Groenen en aanvoerster Mandy van den Berg in een verdedigende actie.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van de oefeninterland Nederland - Japan.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen