Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

IJsland lastige tegenstander voor OranjeLeeuwinnen

KNVB Media
KNVB Media
11 april 2017, 12:00

De Oranjevrouwen vrijdagavond voorafgaand aan het duel tegen Frankrijk. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen staan vanavond, dinsdag 11 april, opnieuw tegenover een lastige tegenstander. Na Frankrijk (afgelopen vrijdag in Utrecht) komen nu de IJslandse vrouwen op bezoek.

De huidige nummer achttien van de FIFA-ranglijst bleek vaak te sterk voor de Oranjevrouwen, die op de FIFA-ranking de twaalfde positie innemen. In de acht onderlinge confrontaties wist Nederland slechts eenmaal te winnen van IJsland, een oefenduel in 2006.

Eerste ontmoeting

De allereerste ontmoeting vond plaats op 26 september 1993 in het kader van EK-kwalificatie. IJsland kwam al na elf minuten met 1-0 voor, waarna Nederland - met huidig bondscoach Sarina Wiegman in de basisopstelling - kort na rust via Jolanda Leemans gelijk maakte. Vlak voor tijd schoot Gunnlaugsdóttir de IJslandse vrouwen alsnog naar de overwinning.

Omdat ook het thuisduel verloren (0-1) ging, was kwalificatie voor de kwartfinale voor de OranjeLeeuwinnen niet meer mogelijk. Jammer, want de halve finalisten van het EK plaatsten zich automatisch voor het WK 1995 en die mogelijkheid ging zo aan Oranje voorbij.

Enige zege Oranje

Bij de kwalificatie voor het EK 1997 kwamen beide landen elkaar weer tegen. De OranjeLeeuwinnen, onder leiding van bondscoach Ruud Dokter, verloren zowel uit als thuis kansloos met 2-0. De beide winstpartijen hielpen overigens IJsland ook niet. Beide landen wisten zich, in een groep die verder bestond uit Rusland en Frankrijk, niet te plaatsen voor het EK.

Claudia van den Heiligenberg bezorgde Nederland in 2006 de enige zege op IJsland tot nu toe.

De Oranjevrouwen leken – gezien de vier nederlagen op rij - niet te kunnen winnen van IJsland, maar daar bracht Claudia van den Heiligenberg in 2006 verandering in. Met twee doelpunten bezorgde ze Nederland op 12 april 2006 de eerste – en tot op heden – enige overwinning op de IJslandse vrouwen. Hoewel het slechts een oefenduel betrof, was de morele winst groot: Nederland kon toch van IJsland winnen.

Dure nederlaag

Nadat de OranjeLeeuwinnen op het EK 2009 in Finland de halve finale haalden, waren de verwachtingen voor WEURO 2013 hoog gespannen. Nederland begon sterk met een 0-0 gelijkspel tegen Duitsland, maar verloor vervolgens onnodig van Noorwegen. In het laatste groepsduel wachtte IJsland.

Een zege of zelfs een gelijkspel zou kwalificatie voor de kwartfinale hebben betekend, maar Oranje kon een doelpunt van Brynjarsdóttir in de 30e minuut niet meer repareren. Het betekende de uitschakeling van de Oranjevrouwen, die naar huis gingen zonder zelfs maar één doelpunt gescoord te hebben.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen