Frankrijk is pittig, maar niet onverslaanbaar voor Oranje

7 april 2017, 13:15

De Oranjevrouwen treffen in Frankrijk de huidige nummer drie van de wereld. - Foto: KNVB Media

De Nederlandse en Franse vrouwen staan vrijdagavond in Stadion Galgenwaard voor de 28e keer tegenover elkaar. De balans van de voorgaande 27 duels valt licht in het voordeel uit van de OranjeLeeuwinnen: tegen twaalf overwinningen van Nederland staan negen zeges voor Frankrijk.

Daarnaast was de belangrijkste wedstrijd van de 27 ook een prooi voor Nederland: de kwartfinale tijdens EURO 2009. Een korte terugblik op enkele historische duels met de nummer drie van de wereld.

• Balans tegen Frankrijk: 12x zege, 9x verlies, 6x gelijkspel

Zegereeks

De allereerste ontmoeting vond plaats in 1975 en leverde de OranjeLeeuwinnen - via een doelpunt van Bep Timmer - een 1-0 overwinning op in een vriendschappelijke wedstrijd. Het was het begin van een zegereeks van de Oranjevrouwen, want ook de volgende zes duels werden gewonnen door Nederland.

Opvallendste uitslag was de 3-5 overwinning die Oranje boekte op 26 oktober 1985 in het kader van EK-kwalificatie. Uit in Cambrai was Jeanny Allott ongrijpbaar voor de Francaises. De speelster van Oranje scoorde drie keer, nadat ze in de thuiswedstrijd ook al het enige doelpunt had gemaakt. Helaas bleken de twee winstpartijen tegen Frankrijk onvoldoende voor kwalificatie, Zweden ging (op doelsaldo!) naar het EK in Noorwegen.

De penalty van Anouk Hoogendijk

Anouk Hoogendijk legt de bal klaar voor haar historische penalty.

De Oranjevrouwen schreven in 2009 historie. Niet alleen namen ze voor het eerst in de geschiedenis deel aan een EK-eindronde, ze haalden zelfs de halve finale. In de groepsfase van het toernooi in Finland wonnen de OranjeLeeuwinnen van Oekraïne en Denemarken, waarmee plaatsing voor de kwartfinale  - tegen Frankrijk - een feit was.

De Franse vrouwen hadden gedurende de hele wedstrijd een overwicht, maar wisten nauwelijks door de hechte verdediging van Oranje te breken. Na 120 minuten volgde dan ook de strafschoppenserie. De Franse coach had zijn team niet voorbereid op penalties en daar kreeg hij spijt van.

Corine Franco and Ophélie Meilleroux raakten beiden het houtwerk, maar omdat Daphne Koster en Dyanne Bito hun penalty ook niet benutten, kwam het aan op de penalties van Candie Herbert (namens Frankrijk) en Anouk Hoogendijk. Terwijl Herbert de bal in de tweede ring schoot, benutte Hoogendijk haar penalty wel en schoot zo de Oranjevrouwen naar de halve finale. Daarin bleek Engeland, overigens ook pas na verlenging, een maatje te groot (2-1).

De  beslissende penalty van Anouk Hoogendijk tegen Frankrijk op het EK 2009 in Finland.

Verrassende uitoverwinning

Daniëlle van de Donk in actie tegen Duitsland.

De laatste ontmoeting tussen Frankrijk en Nederland werd op 23 oktober 2015 in Parijs gespeeld. De OranjeLeeuwinnen traden voor 10.088 toeschouwers aan in hun sterkste opstelling en zetten de Franse vrouwen - toen ook al nummer drie van de wereld - vroeg onder druk. Dat leverde al na twintig minuten een 0-2 voorsprong op via Daniëlle van de Donk en een eigen doelpunt van Mbock Bathy Nka. Hoewel Abily vijf minuten voor rust nog wel wat terug deed voor Frankrijk, eindigde de wedstrijd in een 1-2 overwinning voor Nederland.

Debuterend bondscoach Arjan van der Laan was uiteraard zeer content met de uitslag, maar vooral ook met de strijdlust die hij had gezien. Strijdlust, die de OranjeLeeuwinnen vrijdagavond ook moeten laten zien in Stadion Galgenwaard om een goed resultaat te kunnen behalen tegen Frankrijk. Gezien de historie zijn de Oranjevrouwen zeker niet kansloos.

De laatste thuiswedstrijd tegen Frankrijk was in 2012. In Eindhoven werd het 1-1, mede dankzij een geweldige vrije trap van Sherida Spitse.