Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Afscheid van kwartet bepalende OranjeLeeuwinnen

KNVB Media
KNVB Media
31 maart 2017, 12:15

Manon Melis is met 59 doelpunten all-time topscorer van Oranje. - Foto: KNVB Media

Kirsten van de Ven, Petra Hogewoning, Anouk Hoogendijk en Manon Melis nemen vrijdag 7 april officieel afscheid van het Nederlands vrouwenelftal en de Oranjefans.

Dit gebeurt voorafgaande aan de oefeninterland van de Oranjeleeuwinnen tegen Frankrijk, die deze dag in stadion Galgenwaard in Utrecht op het programma staat. Voor staf, speelsters en publiek de laatste kans om nog eenmaal hun waardering te uiten voor deze boegbeelden van het Nederlands vrouwenelftal.

— Anouk Hoogendijk.

Manon Melis, met 59 doelpunten all-time topscorer van Oranje, debuteerde dertien jaar geleden in de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Nederland (0-3). Toen zij op 9 maart vorig jaar haar laatste interland speelde (Nederland-Zweden 1-1 OS-kwalificatie, play-off), stond de teller op 136 caps. Daarmee bekleedt ze de vijfde plaats op de lijst van recordinternationals aller tijden.

Voor het eerst

Het trio Van de Ven, Hogewoning en Hoogendijk droeg in augustus 2004 in het vriendschappelijk duel met Japan (0-2) voor het eerst het Oranjeshirt. Kirsten van de Ven, die tot 87 interlands en achttien doelpunten kwam, stopte in oktober 2015 bij Oranje na het met 2-1 gewonnen oefenduel met Frankrijk. Van de Vens belangrijkste doelpunt dateert van 2015, toen ze Oranje naar de achtste finale van het WK in Canada schoot.

— Petra Hogewoning.

Hoogendijk en Hogewoning – speelden een maand eerder voor het laatst in het nationale vrouwenelftal in de oefeninterland tegen Wit-Rusland (8-0  winst voor Oranje). Anouk Hoogendijk, het gezicht van het vrouwenvoetbal, had toen 103 interlands en 9 doelpunten op haar naam staan. Hoogendijk schoot in de kwartfinale van het EK in 2009 de beslissende penalty binnen.

Verdedigster Petra Hogewoning speelde in elf jaar honderd keer in het Nederlands elftal. Voor de Rijnsburgse geldt het EK in Finland, toen Nederland tot de halve finale reikte, nog steeds als het hoogtepunt van haar voetbalcarrière.

Vier boegbeelden

Voor de vier boegbeelden van het Nederlands vrouwenvoetbal geldt dat zij deelnamen aan het Europees kampioenschap 2009 en het wereldkampioenschap 2015. Van de Ven, Hoogendijk en Melis kwamen bovendien tijdens het laatste EK (2013) in actie.

Verder wordt op 7 april voorafgaande aan de wedstrijd tegen Frankrijk, ook nog afscheid genomen van 6-voudig international Mandy Versteegt, die tussen 2012 en 2014 voor Oranje speelde. Dat geldt ook voor Maayke Heuver, die 17 caps behaalde. Beide internationals waren present tijdens het EK 2013.

— Kirsten van de Ven bedankt de fans van de OranjeLeeuwinnen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen