Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Kop verrassing bij Leeuwinnen

KNVB Media
KNVB Media
13 december 2016, 15:15
0:32

De achttienjarige Lize Kop maakt deel uit van de selectie van de OranjeLeeuwinnen. - Foto: KNVB Media

Een opvallende naam in de selectie van het Nederlands vrouwenteam, dat maandag en dinsdag een tweedaagse trainingsstage afwerkt in aanloop naar het EK vrouwen volgend jaar in eigen land, is die van Lize Kop. De keepster komt niet van een club in de Eredivisie of het buitenland, maar van CTO Amsterdam.

Het CTO-traject (Centrum voor Topsport en Onderwijs) is een samenwerking tussen KNVB, NOC*NSF, CTO Amsterdam en CTO Eindhoven. Doel is vooral presteren met de nationale teams, dus concreet: bij de top van Europa horen en structureel aanwezig zijn op het EK en WK.

Professioneel voetbalprogramma

Daarnaast wordt er gestreefd naar een zo sterk mogelijke nationale competitie. Binnen het CTO heeft de KNVB zowel in Amsterdam als in Eindhoven een fulltime professioneel voetbalprogramma voor talentvolle speelsters in de leeftijdscategorieën Onder 16 tot en met Onder 19.

De 18-jarige Kop is een succesvol voorbeeld van het traject. De Noord-Hollandse, geboren in de Zaanstreek en afkomstig uit een sportieve familie, zette al op vierjarige leeftijd haar eerste stappen op het gras, waar al snel bleek dat ze over behoorlijk wat talent beschikte. En dan niet zozeer aan de bal, maar vooral onder de lat.

Grote droom

De doelvrouw ontwikkelde zich prima na haar komst naar CTO Amsterdam, waar ze al snel overstapte naar het CTO Amsterdam Talent Team. Ze stond al op doel in meerdere jeugdteams en traint sinds dit seizoen twee keer in de week mee bij de Ajax Vrouwen. Een jaar geleden gaf ze aan dat haar grote droom was in het Nederlands vrouwenteam te keepen, en die droom is met haar selectie ineens een stuk dichterbij gekomen.

“Ik ben enorm blij dat ik geselecteerd ben voor deze tweedaagse trainingsstage van het vrouwen A-elftal”, zei ze na haar uitverkiezing op de website van Topsport Amsterdam. “Ik ben blij dat ik de kans krijg om mezelf te laten zien op het hoogste niveau. Deze trainingsdagen wil ik vooral ervaring opdoen, goed trainen en natuurlijk ervan genieten. Mijn doel is inderdaad om uiteindelijk een vaste waarde te worden bij de Oranje Leeuwinnen. Deze uitnodiging is een heel mooi begin.”

OranjeLeeuwinnen

De afgelopen negen seizoenen zijn er 100 opgeleide speelsters uitgestroomd uit het CTO, na een gemiddelde opleidingstijd van ongeveer drie seizoenen. Het voorbije seizoen speelden er 39 voormalig CTO-speelsters in de Eredivisie Vrouwen.

Ook bij de OranjeLeeuwinnen zijn er veel speelsters die afkomstig zijn uit het CTO-programma. Zo doorliepen onder andere Tessel Middag, Desiree van Lunteren, Lieke Martens, Merel van Dongen, Eshly Bakker, Renate Jansen, Marieke Ubachs en Sari van Veenendaal het opleidingsprogramma voor ze hun debuut maakten in Oranje.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen