Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Janssen: 'Laatste kans pakken'

KNVB Media
KNVB Media
8 maart 2016, 16:45

Dominque Janssen tijdens het verloren duel tegen Noorwegen. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands vrouwenelftal kreeg zaterdag een flinke tegenslag te verwerken. Na een goed begin van het Olympisch kwalificatietoernooi tegen Zwitserland (4-3 winst) werd vervolgens met 4-1 verloren van Noorwegen. Woensdag speelt Oranje de laatste wedstrijd tegen Zweden. De kans op plaatsing is klein, maar nog steeds aanwezig.

"We hebben zondag eerst de wedstrijd tegen Noorwegen afgesloten. Daarna waren we de rest van dag vrij en konden we bijvoorbeeld met familie afspreken. Het was fijn om even andere dingen te doen dan voetballen. Maar nu moet de knop weer om", vertelt Dominique Janssen aan OnsOranje.

Nederlaag verwerken

De 21-jarige linksback van Oranje blikt terug op een bewogen week, met ups en downs. "We begonnen het toernooi heel goed tegen Zwitserland en boekten direct een goed resultaat. De volgende dagen neem je het positieve gevoel uit die wedstrijd mee. Tegen Noorwegen hadden we hoge verwachtingen van onszelf. Als je dan met 4-1 verliest, moet je dat even verwerken." 

"In de eerste  paar minuten merkte je al dat het niet goed zat. We hadden geen controle. Dat is niet hoe je een wedstrijd wilt beginnen. Alleen na de 2-1 kregen we het geloof dat er wat inzat. We konden de bal niet in de ploeg houden en in plaats van ons eigen spel te spelen, kwamen we in het patroon van de Noorsen terecht."

Vlak voor de aftrap moest de ervaren middenvelder Sherida Spitse afhaken met een bilblessure. Na de blessures van basisklanten Lieke Martens en Stefanie van der Gragt betekende dat de volgende tegenslag voor de ploeg van Arjan van der Laan. "Dat is dan weer een ervaren speler die je plots mist. Maar ik denk dat we niet lang getreurd hebben. We zeiden tegen elkaar: we moeten het gewoon doen, of Sherida nou wel of niet speelt." 

Spitse weer fit

Spitse lijkt overigens weer te zijn hersteld en inzetbaar voor het duel met Zweden. Maar het is niet verwonderlijk dat blessures een rol beginnen te spelen. De teams spelen woensdag hun derde wedstrijd in acht dagen en dus begint ook bij Oranje de vermoeidheid te komen. "Ik voel het wel in mijn benen, maar volgens mij herstel ik aardig snel. Het is belangrijk dat we veel rust nemen. Ik ben niet bang dat vermoeidheid me straks in de weg gaat zitten. Ik zal de duels net zo hard aangaan."

Janssen is van nature geen linksback. Bij haar club Arsenal speelt ze op het middenveld. "Het gaat steeds beter op linksback. Ik probeer alles wat ik bij Arsenal leer mee te nemen naar Oranje en het hier zo goed mogelijk te doen."

Meevoetballen

Toch kan de Limburgse de drang naar voren soms niet onderdrukken. In de eerste wedstrijd tegen Zwitserland stoomde ze vaak op langs de zijlijn en dat pakte goed uit.  "Ik hou natuurlijk het meest van meevoetballen. Als ik merk dat het kan, zoals tegen Zwitserland, dan doe ik het. Tegen Noorwegen had ik minder mogelijkheden om echt op te komen. Maar in eerste instantie ben ik verdediger en moet ik mijn taken in die linie goed uitvoeren."

De drang naar voren kan in de laatste wedstrijd van het Olympisch kwalificatietoernooi nog wel eens van pas komen. Nederland moet namelijk winnen en is dan nog afhankelijk van het resultaat bij de andere wedstrijd. Janssen: “We moeten in ieder geval ervoor zorgen dat we winnen. Zweden heeft al twee keer gewonnen dus dat wordt écht geen makkelijke opgave. Het wordt alles of niks.  Daarna kunnen we pas kijken naar wat Noorwegen heeft gedaan. We hebben een tik gehad, maar we willen sowieso een goed resultaat neerzetten. De kans die we nog hebben moeten we pakken.”

Kaartverkoop Nederland-Zweden

Oranje speelt woensdag tegen Zweden. De aftrap in het Sparta Stadion is om 19.30 uur. Er zijn nog kaarten, vanaf 6 euro, beschikbaar voor dit duel. Koop ze nu online!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen