Simpele zege op knollenveld

KNVB Media
KNVB Media
6 juni 2010, 18:41

In voorbereiding op de beslissende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen speelden de Oranjevrouwen zondag de eerste van twee oefeninterlands tegen België. Op het povere Sportpark De Dorens in het Belgische Loenhout werd het 2-0 voor Nederland.

De dag van de waarheid is 19 juni. Dan wordt definitief bekend of het laatste sprankje hoop dat de Oranjevrouwen nog altijd hebben op een WK-plaats terecht is geweest. Met een ruime overwinning op Noorwegen maakt de ploeg van interim-bondscoach Ed Engelkes in theorie namelijk nog kans om het eindtoernooi te bereiken.
 
Om optimaal voorbereid te zijn op die confrontatie regelden de Oranjevrouwen een tweeluik met België. Het zondagse duel op het karig aangeklede terrein van Sportpark De Dorens, waar zo’n vierhonderd toeschouwers op afgekomen waren, was de eerste van de twee.
 
Veel vervangers
 
En daarin wenste Engelkes duidelijk te experimenteren. Vooraf was al bekend dat legionairs Daphne Koster, Manon Melis en Kirsten van de Ven later aansluiten bij de selectie, maar in Loenhout was ook voor gebruikelijke namen als Loes Geurts, Dyanne Bito en Annemieke Kiesel-Griffioen geen ruimte in de basisopstelling. In hun plaats stonden de debutanten Mirte Roelvink en Cynthia Beekhuis, alsmede Jeanine van Dalen en keeper Angela Christ aan de aftrap. Ook Renate Jansen, die onlangs debuteerde met een korte invalbeurt tegen Slowakije, mocht in haar tweede interland vanaf het begin starten.
 
Ook België kende flink wat wijzigingen. Veel speelsters, onder wie de als international gestopte topspeelster Femke Maes, waren niet van de partij, met als gevolg dat vier nieuwe namen aan de selectie moesten worden toegevoegd.
 
Matige start
 
Hoewel Nederland als halve finalist van het EK 2009 inmiddels standaard de favorietenrol heeft, kwam België feller uit de startblokken. Nederland kwam na drie minuten goed weg toen Hine Zeler met een handig schot over Christ de lat raakte. Tien minuten later pakte Oranje het eigen spel wat op en kreeg Jansen zelfs de kans om voor bijna open doel binnen te schieten. De spits van ADO Den Haag knalde echter ver over.
 
Op het beroerde veld, met gaten van soms wel een meter breed en twintig centimeter diep, kwam de motor daarna weliswaar langzaam, maar wel steeds beter op gang. Jansen was vlak voor rust al dichtbij een treffer en stond enkele minuten na de pauze aan de basis van het eerste doelpunt. Na haar pass vanaf rechts, hoefde Claudia van den Heiligenberg (foto) de bal alleen maar binnen te lopen.
 
Verfrissende tweede helft
 
Met drie verse krachten - Bito, Marije Brummel en Anouk Dekker - en regen op het hoofd, speelde Oranje na rust met hernieuwde energie. Sylvia Smit was met een kopbal al dichtbij de tweede treffer, maar moest nog enkele minuten wachten op succes. Niet veel later werd een schot van Jansen namelijk door Riete Loos in het strafschopgebied met haar arm onderbroken, waarna de Belgische scheidsrechter naar de stip wees. Smit mocht het buitenkansje vanaf elf meter benutten: 0-2.
 
Nederland hield het initiatief, waarbij met name Van den Heiligenberg opviel. En ondanks enkele wisselingen kwam het team van Engelkes geen moment meer in gevaar.
 
STATISTIEKEN
 
België - Nederland 0-2
 
Scoreverloop: 51. Van den Heiligenberg, 68. Smit 0-2 (pen.).
 
Opstelling Nederland: Angela Christ (FC Utrecht), Jeanine van Dalen (ADO Den Haag), Manoe Meulen (Willem II), Petra Hogewoning (FC Utrecht), Anouk Hoogendijk (FC Utrecht), Sherida Spitse (sc Heerenveen), Renate Jansen (ADO Den Haag), Sylvia Smit (sc Heerenveen), Mirte Roelvink (FC Twente), Claudia van den Heiligenberg (AZ), Chantal de Ridder (AZ).
 

Wissels: 46. Dyanne Bito (AZ) voor Hogewoning, 46. Marije Brummel (sc Heerenveen) voor Hoogendijk, 46. Anouk Dekker (FC Twente) voor De Ridder, 68. Renée Slegers (Willem II) voor Jansen, 78. Cynthia Beekhuis (sc Heerenveen) voor Spitse.
 
Volg ons ook op Twitter!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven