Memory Match: debuut eindronde

4 juni 2015, 10:47

23 augustus 2009, de allereerst wedstrijd van de OranjeLeeuwinnen op een groot toernooi staat op het punt van beginnen. In het Finse Turku hebben ruim 2.500 mensen plaatsgenomen in het Veritas Stadion. Tegenstander: Oekraïne. De poulewedstrijd op het Europees Kampioenschap lijkt voor dit team niet meer dan een formaliteit. De Oekraïners zijn zwaar favoriet. Ze staan hoger op de UEFA-ranking dan de Nederlandse debutanten, en hebben een duidelijk strijdplan om door te stoten naar de tweede ronde. Vandaag even winnen van die Nederlanders, dan volstaat een gelijkspel in de andere poulewedstrijden tegen Denemarken en Finland.

Snelle voorsprong
Oekraïne komt van een koude kermis thuis. Want na nog geen vier minuten spelen heeft het team van bondscoach Vera Pauw het eerste doelpunt al gemaakt. Er komt een voorzet vanaf de zijkant en de snelle buitenspeelster Kirsten van de Ven heeft zich voor de goal gemeld. Vakkundig volleert ze de bal in het vijandige doel. En vijf minuten later is het wéér raak! Manon Melis schiet op doel, maar de Oekraïense keeper en de lat staan haar doelpunt in de weg. De bal belandt voor de voet van Karin Stevens, die met de rebound wel raad weet: 2-0. En dat al na negen minuten spelen! De eerste helft blijft voor Nederland en de tegenstander weet niet wat haar overkomt. Na de rust weet Oekraïne zich te herpakken; de druk op het doel van Loes Geurts neemt toe, maar tot grote kansen leidt het niet. Aan de andere kant komt Nederland er af en toe op snelheid uit. Maar Manon Melis, Sylvia Smit en Chantal de Ridder weten hun kansen niet te benutten.

Halve finale
De 2-0 blijft onveranderd op het scorebord staan en de vrouwen in het geel druipen af. Hun collega’s in het blauwe uittenue vieren een feestje. Na die wedstrijd knokken de OranjeLeeuwinnen zich door de rest van het EK, waarbij ze pas in de halve finale gestopt worden door Engeland. Het hoogtepunt is de kwartfinale tegen Frankrijk. Van goed voetbal is nauwelijks sprake, maar de Vrouwen weten de 0-0 over de streep – inclusief de verlenging – te trekken. Een penaltyserie moet uitkomst bieden. Na een aantal missers aan Franse zijde, schiet Anouk Hoogendijk de memorabele en winnende penalty binnen!

Huiskamervraag!
Naast doelpuntenmaaksters Kirsten van de Ven, Manon Melis, Anouk Hoogendijk en de eerder genoemde keepster Loes Geurts, waren op het EK van 2009 nog vijf speelsters van de huidige WK-selectie aanwezig. Dit waren Dyanne Bito, Sherida Spitse, Petra Hogewoning en Angela Christ. We missen er nog eentje:

Wie is de laatste speelster die tijdens het EK in 2009 nu ook in de selectie voor het WK in Canada zit?

Het antwoord op de huiskamervraag is: Shanice van de Sanden! Bijzonder is dat Van de Sanden het seizoen voorafgaand aan het EK begon in de jongens B1 van amateurclub Saestum. Al snel stroomde ze door naar het vrouwenteam om vervolgens te worden opgemerkt door FC Utrecht. Tot haar eigen verbazing werd de toen 16-jarige aanvaller in december van 2008 voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands team. Daarmee mocht ze in de zomer dus mee naar het eerste, historische EK.