Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

ORANJEVROUWEN NAAR HET WK!

KNVB Media
KNVB Media
27 november 2014, 22:17

Foto:

Voor het eerst in de historie hebben de Oranjevrouwen zich geplaatst voor de eindronde van het wereldkampioenschap. In de allesbeslissende play-offwedstrijd in en tegen Italië won Oranje met 1-2. Beide goals kwamen voor rust al op naam van topscorer Vivianne Miedema. Een grootse prestatie en we kijken uit naar een heerlijke maand juni in Canada in 2015.

In Italië was het voor de vrouwen in het Marc’Antonio Bentegodi stadion erop of eronder. Doordat Oranje in de thuiswedstrijd niet verder kwam dan 1-1, was het maken van een treffer voor plaatsing noodzakelijk. De druk en spanning op de ploeg was dus immens, maar Oranje kende desondanks een kickstart. In tegenstelling tot het thuisduel in een uitverkochte ADO-stadion, waarin het een matige eerste helft afleverde, speelde het nu een uitstekende openingsfase.

Fenomeen Miedema

Al na acht minuten scoorde Oranje de benodigde treffer. Na een aanval over links werd Vivianne Miedema ruimte gegeven en de koele kikker schoof de bal eenvoudig laag in de lange hoek binnen. In het vervolg waren er opnieuw wat kansen voor Miedema, Manon Melis en van der Donk, maar vaak zat er net een Italiaanse voet tussen. Hoewel Nederland nog nooit won in Italië, kon het thuisland daar, met inmiddels overigens nog maar ruim 10.000 voetbalsters, voor rust weinig tegenover stellen.

Miedema zorgde echter vlak voor rust al voor de terechte en geruststellende marge. Na een fantastische steekpass van Lieke Martens maakte de 18-jarige klasbak na het omspelen van de keepster alweer haar haar achttiende treffer in achttien interlands. Sinds haar komst bij Oranje, in 2013, was de ploeg nooit meer zonder eigen treffers.

Spanning opnieuw terug

Ook na de pauze oogde Italië in eerste instantie tandeloos, maar een eigen doelpunt van Stefanie van der Gragt, na een voorzet van rechts, gaf het thuisland weer vuur en geloof. Talloze aanvallen op het Oranjedoel volgden en een misser van Geurts zorgde na een vrije trap vanaf de zijkant bijna voor de gelijkmaker.

Terwijl de regen in Verona met bakken uit de hemel kwam, kon Oranje de rust in het spel van de eerste helft lange tijd niet meer terugvinden en was het alle hens aan dek. De laatste tien minuten keerde het overleg echter terug en leek ook de pijp bij Italië langzaamaan leeg.

Uitzinnige vreugde was daarna dan ook het gevolg. Speelsters en staf renden van blijdschap het veld op om de historische gebeurtenis te vieren. Na twee EK’s, is nu ook deelname aan een WK een feit.

Route naar het WK

De Oranjeleeuwinnen waren veroordeeld tot de play-offs doordat het in de WK-kwalificatiepoule Noorwegen nog voor zich moest laten. Door de uitbreiding van het aantal deelnemende WK-landen, was er voor Oranje als beste tweede toch nog een weg via de achteringang. In de eerste play-offstrijd versloeg het Schotland, terwijl Italië te sterk was voor Oekraïne. 

Het WK vindt in de zomer van 2015 plaats in Canada. De groepswinnaars Duitsland, Engeland, Frankrijk, Noorwegen, Spanje, Zwitserland en Zweden pakten eerder al een ticket namens Europa. Oranje greep het achtste en laatste.

Statistieken:

Italië - Nederland: 1-2 (0-2).

Scoreverloop: 8. Miedema 0-1, 43. Miedema 0-2, 53. Van der Gragt (e.d.) 1-2.

Geel: 40. Manieri, 64. Van Lunteren, 70. Cernoia, 78. Panico

Nederland: Geurts, Van Lunteren, Van der Gragt, Van den Berg(c), Worm, Spitse, Van de Donk, Dekker, Melis, Miedema (90. Van der Ven), Martens.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen