Oranjevrouwen door in play-offs

30 oktober 2014, 20:55

Het Nederlands vrouwenelftal is na de play-offwinst tegen Schotland nog twee duels verwijderd van het WK. Nadat de Oranjeleeuwinnen uit al met 1-2 wonnen, was er donderdag in het Spartastadion opnieuw een 2-0 zege. Nederland moet nu nog in de finale play-offronde van Italië winnen om het WK te halen.

Op het sfeervolle en bijna volledig gevulde Kasteel ging Oranje ondanks de in Schotland opgebouwde voorsprong duidelijk opnieuw voor de winst. De ploeg zette in de beginfase vooral via de actieve Manon Melis voortdurend aanvallen op en joeg bij balverlies de tegenstander direct af. Omdat veel gevaarlijk ogende voorzetten echter net niet aankwamen, was alleen Vivianne Miedema met een schot in de korte hoek in eerste instantie dicht bij een treffer.

Opluchting kort na rust

Schotland, bij wie speelsters onder andere in de Zweedse, Duitse, Franse en Amerikaanse competitie spelen, werd echter langzaamaan dreigender. De opponent dook nota bene twee keer gevaarlijk op voor Loes Geurts en Oranje had het aan de doelvrouw en matig Schots uitspelen te danken dat het met een gelijkspel de rust in kon.

Doordat Oranje zichzelf zaterdag in Edinburgh met de 1-2 tekort had gedaan, moest het ook na rust alert blijven. Lieke Martens zorgde echter al na vijf minuten voor opluchting. Na wat omzwervingen speelde Daniëlle van de Donk de linksbuiten op de punt van het strafschopgebied aan, waarna de aanvaller uitgekiend binnenschoot: 1-0.

Schotland strijdend ten onder

Schotland, dat in maart in de Cyprus Cup net als in de edities van 2013 en 2012 nog te sterk was voor Oranje, bleef het daarna nog wel proberen. De ploeg bleef strijden en Oranje kwam halverwege de tweede helft een aantal keer in een benarde situatie terecht. De uitstekend spelende Geurts zorgde echter steeds voor rust.

In het vervolg van het duel pikte Oranje het spel weer op en was vooral Melis opnieuw een aantal keer net ongelukkig bij een aanname of schot en ook de doelpoging van Miedema ging opnieuw net naast.

Eindelijk treffer Melis

Melis kreeg een kwartier voor het einde dan eindelijk loon naar werken. De spits van Kopparbergs/Göteborg reageerde attent op traag handelen in de Schotse achterhoede, pikte de bal op en schoof hem na een draai onder de doelvrouw in het net: 2-0. De ploeg kwam daarna niet meer in gevaar.

De Oranjeleeuwinnen belandden in de play-offs doordat het in de WK-kwalificatiepoule Noorwegen niet kon voorblijven. Ook Italië eindigde tweede in de eigen poule. Dat land was over twee wedstrijden met een overwinning en een gelijkspel te sterk voor Oekraïne en is daarmee de laatste play-offtegenstander. De wedstrijden tegen Italië worden gespeeld op 22/23 en 26/27 november. De leeuwinnen hopen zich voor het eerst in de geschiedenis te plaatsen voor het WK, dat in de zomer van 2015 plaatsvindt in Canada.

Nederland - Schotland: 2-0 (0-0).

Scoreverloop: 50. Martens 1-0, 76. Melis 2-0.

Gele kaart: Van Lunteren en Dekker.

Opstelling Nederland: Geurts, Van Lunteren, Van der Gragt, Van den Berg, Worm, Spitse (83. Middag), Van de Donk (90+3 Bakker), Dekker, Melis, Miedema (89. Van de Ven), Martens.