Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranjevrouwen winnen in Schotland

KNVB Media
KNVB Media
25 oktober 2014, 22:08

Foto: KNVB.nl

Het Nederlands vrouwenelftal heeft zaterdag bij de eerste van de twee play-offwedstrijden tegen Schotland met een 2-1 zege uitstekende zaken gedaan. Donderdag volgt de return in Rotterdam. De OranjeLeeuwinnen hopen zich voor het eerst in de geschiedenis te plaatsen voor het WK.

,,Het geeft een goede uitgangspositie voor de thuiswedstrijd. Toch is het jammer dat we op een ongelukkige manier een tegendoelpunt kregen. Daarbij hadden we er zelf nog een paar extra kunnen maken”, aldus bondscoach Roger Reijners in Edinburgh, in de wetenschap dat Oranje namelijk een flitsende eerste helft op de mat legde.

Nederland liet het thuisland, dat in maart tijdens de Cyprus Cup net als in de edities van 2013 en 2012 nog te sterk was voor Oranje, in het cruciale treffen namelijk geen kans. Het elftal zat er van meet af aan bovenop, joeg elke bal af en liet de Schotse vrouwen niet in het spel komen.

'Fantastische eerste helft'

,,We speelden fantastisch, creëerden kansen en elke afvallende bal was voor ons”, aldus Reijners die zag dat zijn ploeg binnen een half uur dan ook al twee treffers op het scorebord had staan. Al na tien minuten schoof Lieke Martens - na een krachtig afstandsschot van Vivianne Miedema - de rebound binnen. Halverwege de eerste helft stond Miedema opnieuw aan de basis van een treffer. Haar route richting doel kon alleen onrechtmatig worden gestuit en de terecht toegekende strafschop werd door Manon Melis onberispelijk binnengeschoten.

Schotland kwam na de pauze echter getergd uit de kleedkamer. Reijners: ,,Dat was gezien de stand natuurlijk te verwachten. Zij gingen opportunistisch spelen, maar daar reageerden wij niet goed op. We speelden in de tweede helft veel te onrustig.”

Werd het thuisland voor rust nog compleet afgetroefd, na de pauze volgde al na drie minuten de aansluitingstreffer. Stefanie van der Gragt timede een lange bal verkeerd, waarna deze op haar arm belandde. De scheidsrechter besloot opnieuw tot een strafschop die door Kim Little onhoudbaar werd binnen geschoten.

Melis raakt paal

Hoewel Schotland vervolgens met veel meer vuur speelde en nadrukkelijker op de deur klopte, kon Oranje de voorsprong behouden. Keeper Loes Geurts moest daarvoor nog wel een kopbal uit de onderhoek tikken. Reijners: ,,Naast wat hachelijke momenten was die kopkans die Loes fantastisch redde eigenlijk het enige echt gevaarlijke moment.” Melis kwam zelfs nog een aantal keer gevaarlijk door en zag haar schot in de slotminuut op de paal belanden.

Donderdag volgt het beslissende thuisduel met Schotland, dat opnieuw rechtstreeks te zien is op FOX. Om 19.00 uur wordt er aftrapt in het stadion van Sparta Rotterdam. De winnaar van de tweestrijd moet het opnemen tegen de winnaar van de confrontatie tussen Italië en Oekraïne. Italië won zaterdag in eigen huis het eerste duel met 2-1. Het WK vindt in 2015 plaats in Canada.

Statistieken:
Schotland – Nederland 1-2 (0-2).
Scoreverloop: 10. Martens 0-1; 23. Melis 0-2; 49. Little 1-2.
Geel: Spitse, Corsie.
Opstelling Nederland: Geurts, Van Lunteren, Van der Gragt, Van den Berg, Worm, Spitse, Van de Donk, Dekker, Melis, Miedema, Martens.

 


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen