Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Leeuwinnen verliezen tweede duel

KNVB Media
KNVB Media
14 juli 2013, 20:01

Foto:

De Oranjevrouwen liepen in het tweede duel van het Europees kampioenschap tegen een nederlaag aan. In het duel met Noorwegen kon Oranje zondagavond in Kalmar bepaald geen sprankelend spel op de mat leggen en verloor met 0-1.

Nederland leek hoop te kunnen putten uit het feit dat het regerend Europees kampioen Duitsland in het eerste duel op 0-0 had weten te houden. Daar kwam bij dat Noorwegen, nummer elf van de wereld, in haar treffen tegen het minder ingeschatte IJsland niet verder kwam dan 1-1. Nederland kon het spel, waarbij het de tegenstander de wil wil opleggen, echter geen moment brengen.
 
Noorwegen, dat in de EK-kwalificatiereeks nota bene verloor van zowel IJsland als Noord-Ierland, startte alsof het kwam om tegen Nederland wat te halen. Uiterst gedisciplineerd spelend vanuit een gesloten organisatie was vooruitgeschoven spits Ada Hegerberg al direct gevaarlijk. Sherida Spitse wist een kopbal uit een corner maar net van de doellijn halen.
 
Creativiteit
 
De Leeuwinnen kwamen ondanks de opvallend veel coachende bondscoach Roger Reijners ook daarna maar moeilijk in het spel. De ploeg miste de creativiteit en speelde in een te laag tempo om het de attent schuivende Noorse achterhoede moeilijk te maken. Een schuiver van nota bene rechtsback Dyanne Bito die na een half uur net voorlangs ging, was het eerste echte wapenfeit. Een kopbal van Renée Slegers ging vier minuten voor rust net naast.
 
Noorwegen, dat Oranje in de aanloop naar het WK 2011 in de poule ook al van het eindtoernooi hield en ook in de aankomende WK-kwalificatiepoule de tegenstander zal zijn, had direct na rust weer duidelijk het betere van het spel. 
 
Nederland kwam al goed weg toen een overtreding van Anouk Hoogendijk niet met een strafschop werd bestraft en een kopbal van Marit Christensen op de paal belandde. Tien minuten na rust kon Solveig Gulbrandsen echter niet meer worden afgestopt. De ervaren middenvelder knalde via de onderkant lat binnen.
Nauwelijks uitgespeelde kansen
 
Slotoffensief
 
Ook daarna liepen de Leeuwinnen, ondanks een slotoffensief, vooral achter de feiten aan. Manon Melis (foto), die haar honderdste interland speelde, noopte de Noorse doelvrouw met een dwarrelend schot nog tot een late redding, maar verder dan dat kwam de ploeg niet.
 
Nederland heeft zich op dit het EK tot doel gesteld om het resultaat van 2009, de halve finale, te verbeteren. De ploeg is ingedeeld in groep B en treft woensdag nog IJsland (17 juli in Växjö). Oranje zal dat duel nu moeten winnen om nog tweede te worden in de poule, of minimaal een van de beste twee derden van de drie poules. Duitsland speelt later op de avond tegen IJsland. 
 
Statistieken:
Nederland - Noorwegen 0-1 (0-0).
Scoreverloop: 54. Gulbrandsen 0-1.
Opstelling Nederland: Loes Geurts, Dyanne Bito, Daphne Koster, Anouk Hoogendijk, Claudia van den Heiligenberg (59. Siri Worm), Sherida Spitse (85. Dekker), Renée Slegers, Daniëlle van de Donk, Kirsten van de Ven, Manon Melis, Lieke Martens.

  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen