Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranjeleeuwinnen pakken punt

KNVB Media
KNVB Media
11 juli 2013, 22:29

Foto: KNVB

Het was vooraf de meest geduchte tegenstander op het EK, maar de Oranjevrouwen hielden donderdag uitstekend stand tegen Duitsland. In het attractieve openingsduel in Växjö bleef het 0-0 tegen de regerend Europees kampioen.

Nederland heeft zich op het EK tot doel gesteld om de prestatie uit 2009 (toen het team de halve finale haalde) te verbeteren, en op die route moesten de OranjeLeeuwinnen meteen vol aan de bak tegen de zwaarste tegenstander in het toernooi.

Einde hegemonie?

Hoewel Duitsland op de grote toernooien jarenlang onverslaanbaar oogde, leek het openingsduel dé kans voor Oranje om tegen de nummer twee van de wereld voor het eerst sinds 2004 weer eens een punt - of zelfs meer - te pakken. Want waar bij Nederland kort voor het toernooi weliswaar Mandy van den Berg en Marlous Piëete wegens blessures moesten afhaken, daar moest de tweevoudig wereldkampioen maar liefst zes kopstukken missen.

En waar de zevenvoudig winnaar de laatste vijf edities vol vertrouwen inging en won, daar plaatste het team zich vooraf nu zelfs in de underdogpositie. Hoewel de grootmacht, met vele, vooral jonge nieuwelingen, dan ook duidelijk minder imponeerde dan in eerdere toernooien, kwam het meeste gevaar voor rust toch van de oosterburen. Célia Okoyino da Mbabi, in de EK-kwalificatieduels liefst zeventien maal trefzeker, en de rest van het team waren echter dit keer bepaald niet zo dodelijk als in voorgaande jaren.

Grootste kans voor Melis

De leeuwinnen deinsden dan ook niet terug voor de favoriet. Verdedigend streed het team in de vrijwel uitverkochte en uiterst sfeervolle Växjö Arena om elke bal, en aanvallend konden de speelsters zo nu en dan met een snelle counter gevaar stichten. Van de Ven was met een kopbal uit een corner gevaarlijk, terwijl Lieke Martens met een schot van afstand keepster Nadine Angerer tot een redding dwong.

Na rust startte het duel rustig, maar na een kwartier kreeg Oranje maar liefst drie kansen in korte tijd. Renée Slegers zorgde met twee schoten eerst al voor opwinding bij de Oranjefans, maar dé kans van de wedstrijd was een minuut later voor Melis. De spits van FC Malmö werd door Van de Ven diep gestuurd, maar faalde oog in oog met Angerer. Hoewel Duitsland in de slotfase nog aanzette, kwam de opponent nauwelijks meer tot een kans. In de slotminuut kon Melis samen met Slegers in een counter zelfs nog op een Duitse verdediger afstomen, maar de inmiddels uitgeputte leeuwinnen speelden de aanval niet goed uit.

Nederland is ingedeeld in groep B en treft zondag nog Noorwegen (14 juli, Kalmar) en woensdag IJsland (17 juli, Växjö). Met het gelijkspel heeft Oranje in ieder geval al een goede stap gezet om tweede te worden, of minimaal een van de beste nummers drie van de poules. Noorwegen speelde eerder op de dag met 1-1 gelijk tegen IJsland.

Statistieken:

Nederland - Duitsland 0-0.

Europees kampioenschap, Växjö, Zweden

Geel: 14. Maier (Dui), 35. Kessler (Dui), 72. Cramer (Dui), 86. Bito (Ned).

Opstelling Nederland: Loes Geurts, Dyanne Bito, Daphne Koster, Anouk Hoogendijk, Claudia van den Heiligenberg, Sherida Spitse, Renée Slegers, Daniëlle van de Donk, Kirsten van de Ven, Manon Melis, Lieke Martens.

Volg de Leeuwinnen op Facebook!


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen