Vera Pauw vertrekt bij KNVB

KNVB Media
KNVB Media
25 maart 2010, 16:15

Vera Pauw vertrekt als bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal. Dat maakte ze donderdagmiddag bekend tijdens een persconferentie in Delden in aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Slowakije.

Sinds 2004 is Vera Pauw bondscoach bij de KNVB. Onder haar leiding plaatste het Nederlands vrouwenelftal zich voor het eerst in de historie voor een eindtoernooi. Op het Europees kampioenschap 2009 in Finland bereikte het team als outsider de halve finale. Vanaf 1986 tot 1998 bekleedde zij diverse functies binnen de KNVB. Na een periode van zes jaar als technisch directeur en bondscoach bij de Schotse voetbalbond keerde ze in 2004 terug in Zeist.

Ruud Bruijnis, directeur amateurvoetbal van de KNVB: ,,Wij hebben grote waardering voor de voortrekkersrol die Vera Pauw de afgelopen jaren heeft vervuld in de ontwikkeling van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Met haar pionierswerk heeft zij het vrouwenvoetbal gebracht naar het huidige niveau. Nu staat het definitief op de kaart en is de organisatie eromheen gegroeid en veranderd. Voor alle voetballende vrouwen en meisjes zullen wij verder bouwen op het stevige fundament dat Vera heeft gelegd."

Tijdens haar actieve carrière als speelster was Pauw de eerste Nederlandse die aan een buitenlands profavontuur begon. Van 1988 tot 1990 speelde ze bij de Italiaanse club CF Modena. Van 1983 tot en met 1998 kwam Vera Pauw 89 keer uit voor het Nederlands vrouwenelftal, het merendeel als aanvoerder. Ze was in 2005 de eerste Nederlandse vrouw die het diploma coach betaald voetbal haalde.

Ook bij de internationale voetbalbolwerken UEFA en FIFA vervulde Pauw verschillende functies. In 1994 werd ze aangesteld als FIFA-instructor en in die functie gaf ze cursussen over de hele wereld. Sinds 2003 is Pauw lid van de FIFA technical and development committee, die destijds werd geleid door de huidige UEFA-voorzitter Michel Platini. Sinds 2007 is Pauw lid van de UEFA Women’s Committee.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven