Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gelijkspel voor Oranjevrouwen

KNVB Media
KNVB Media
22 augustus 2011, 16:55

Foto:

Het Nederlands vrouwenelftal isde oefentrip in China gestart met een gelijkspel tegen het gastland. In Hohhot werd het 1-1. Daniëlle van de Donk eiste met een treffer en een aandeel in het tegendoelpunt de meest opvallende rol voor zich op.

Terwijl de Oranjevrouwen sinds 2004 weliswaar langzaam, maar toch gestaag zijn gestegen op de wereldranglijst, hebben de Chinese vrouwen sinds 2004 een flinke val moeten doormaken. De Olympisch finalist van 1996 en WK-finalist van 1999 mocht zich in 2004 nog vierde van de wereld noemen, maar is als nummer vijftien inmiddels gepasseerd door Nederland, dat dertiende staat. Toch is het geen tegenstander die zich gemakkelijk met grote cijfers laat verslaan.

China altijd georganiseerd

,,China heeft een speelwijze die vergelijkbaar is met Noord-Korea”, aldus bondscoach Roger Reijners, over de ploeg waartegen de Oranjevrouwen op 18 mei in de laatste minuut een 1-1 gelijkspel veilig stelden. ,,China speelt zeer georganiseerd. Maar waar we tegen Noord-Korea maar tot het middenveld mochten komen, konden we nu ook verder doorstoten.” 

Dat gebeurde echter pas na een rommelige eerste tien minuten. Anouk Hoogendijk moest al na twee minuten het veld in voor Sherida Spitse, die toch te misselijk bleek om te spelen. Oranje had tien minuten lang moeite om zich te herpakken, terwijl China na een Oranjetreffer, tien minuten later, volgens Reijners weer ‘even de weg kwijt was’.

‘Goed grip op de Chinezen’

Reijners: ,,Dat was in een fase waarin wij uitstekend speelden. We hadden even moeite om de lijn te vinden na die vroege wissel, maar na tien minuten hadden we de zaak goed onder controle. Het positiespel was prima en we hadden goed grip op het spel van de Chinezen.”

Na een aantal mogelijkheden was Van de Donk uiteindelijk succesvol. De Chinese doelvrouw was na het verwerken van een lange bal ver uit positie, waarna de achter spitsen opgestelde speelster van VVV de afgeslagen bal nauwkeurig in het lege doel werkte. ,,En ook daarna hadden wij het beste van het spel”, aldus Reijners, die Sylvia Smit met een schot uit de tweede lijn het dichtst bij een nog treffer zag komen. ,,Daarom was het zuur dat we een minuut voor rust een tegendoelpunt te verwerken kregen.”

Van de Donk in de fout
Van de Donk vestigde nu op een minder positieve manier de aandacht op zich. De voormalig speelster van Willem II schoof de bal halverwege de eigen helft bij de opbouw in de voeten van de tegenstander, waarna die vervolgens direct keepster Loes Geurts verschalkte.

Na de pauze kon Nederland het goede positiespel van de eerste helft niet herhalen en werd te snel voor diepte gekozen en te veel de lange bal gehanteerd. Verdedigend kwam Oranje ondanks de twee snelle bewegende Chinese spitsen echter nauwelijks in gevaar.

Reijners is dan ook tevreden. ,,Over negentig minuten een terechte uitslag. Chantal de Ridder speelde voorin sterk en aan de linkerkant maakte Lieke Martens bij haar debuut een zeer sterke indruk. We worden steeds beter in het spel dat we willen spelen en je ziet steeds meer vastigheden. Ik zie een stijgende lijn.”

Statistieken:

China – Nederland 1-1 (1-1).

Scoreverloop: 22. Van de Donk 0-1, 45. 1-1.

Gele kaart: 36. Koster

Opstelling Nederland: Loes Geurts (SC Telstar), Dyanne Bito (SC Telstar), Daphne Koster© (SC Telstar), Mandy van den Berg (ADO Den Haag), Claudia van den Heiligenberg (SC Telstar), Marije Brummel (sc Heerenveen), Sylvia Smit (FC Zwolle), Sherida Spitse (sc Heerenveen), Chantal de Ridder (1. FFC Turbine Potsdam), Danielle van de Donk (VVV Venlo), Lieke Martens (Standard Luik).

Wissels: 2. Anouk Hoogendijk (Bristol Academy) voor S. Spitse, 46. Angela Christ (FC Utrecht) voor L. Geurts, 61. Manoe Meulen (VVV Venlo) voor D. Koster, 61. Nangila van Eyck (sc Heerenveen) voor S. Smit en 61. Manon Melis (LdB FC Malmö) voor M. van den Berg.

Overige wisselspeelsters: Kika van Es (VVV Venlo), Petra Hogewoning (Sky Blue FC), Nadja Olthuis (FC Zwolle), Renée Slegers (Djurgården IF), Leonne Stentler (ADO Den Haag), Kirsten van de Ven (Tyreso FF).

Volg ons ook op Twitter!

 


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen