Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK-droom vrouwen spat uiteen

KNVB Media
KNVB Media
6 september 2009, 21:32

Foto:

Het Nederlands vrouwenelftal is zondag bij het EK blijven steken in de halve finale. De ploeg knokte in Tampere tegen Engeland voor wat het waard was, maar moest na verlenging een nederlaag incasseren (2-1). Bondscoach Vera Pauw: ,,We hebben ondanks dit verlies een geweldig toernooi gespeeld.”

De halve finalestrijd van Nederland tegen Engeland kon sowieso al de boeken in als een historisch duel. Door het behalen van de halve eindstrijd werd het de eerste wedstrijd die ooit in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal live op de Nederlandse televisie werd uitgezonden. Daarnaast zou Annemieke Kiesel-Griffioen (FCR Duisburg) met haar 141ste interland het recordaantal van oud-keepster en huidig kitmanager Marleen Wissink evenaren.

‘De verrassing van het toernooi’

Toch wilde de gretige Oranjeploeg daar geen genoegen mee nemen. Met de finaleplaats in zicht was de honger van de leeuwinnen nog altijd niet gestild en hadden ze volgens Pauw ‘bepaald niet de behoefte om al naar huis te gaan’. Oranje ging als absolute underdog het EK in, maar ontpopte zich hoe langer hoe meer tot ‘de verrassing van het toernooi’.

Oekraïne, Denemarken en Frankrijk gaven zichzelf allen goede kansen tegen Nederland, maar verkeken zich lelijk op de kracht van het Oranjecollectief. Ook Engeland schatte zich als nummer negen van de wereld vooraf weer in als de bovenliggende partij. ,,Ik zou liegen als ik zou zeggen dat we niet de favoriet zijn”, sprak de Engelse bondscoach Hope Powell, hoewel ook voor hen de eerste halve finale ooit.

Wedstrijd lang in evenwicht

Nederland was gewaarschuwd, want Engeland verloor weliswaar haar eerste wedstrijd van Italië, maar groeide sindsdien duidelijk in het toernooi, met de kwartfinale tegen Finland als beste wedstrijd. Oranje toonde tijdens het gehele toernooi verdedigend al een ijzeren discipline en zo ook tegen de Engelsen. Het gaf het de gehele eerste helft geen kans weg, maar kwam zelf ook niet verder dan wat speldenprikken. Karin Stevens kwam met een schot van hard schot dat over ging, nog het meest in de buurt.

De tweede helft kende hetzelfde spelbeeld. Met een finaleplaats op het spel liet Oranje de tegenstander vooral aanvallen, maar na een uur moest ook Nederland komen. Nadat de gevreesde Kelly Smith de eerste open kans gelijk binnen kopte, trok het dit toernooi toch al uiterst trefzekere Nederland direct daarna de stand gelijk. Op een pass van Manon Melis schoot linksbuiten Marlous Pieëte drie minuten na de openingsgoal de 1-1 binnen.

Droom ten einde

Het duel wordt vanaf dat moment iets levendiger, maar nog altijd kwamen beide formaties lastig door elkaars defensie heen. Een verlenging moest eraan te pas komen om een beslissing te brengen. Daarin kwam Nederland met drie schoten voor open doel en een bal op de lat een aantal keer goed weg. Maar nadat Engeland verschillende buitenkansjes had laten liggen, maakte Jill Scott na 115 minuten aan de Oranje-illusies een einde.

Pauw: ,,We hebben het dit toernooi fantastisch gedaan. Om in de halve finale dan van Engeland te verliezen, dat is echt geen schande.” Engeland treft in de finale de winnaar van het duel tussen wereldkampioen Duitsland en Noorwegen.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen