Beekhuis droomt van Brazilië

KNVB Media
KNVB Media
8 december 2010, 12:22

Een nieuwe bondscoach en een oefentrip naar Brazilië. Dat betekent nieuwe kansen voor - vooral - de jonge garde van het Nederlands vrouwenvoetbal. Oranje mist bij het drielandentoernooi, dat donderdag start, een aantal vaste krachten. Betekent dat de doorbraak voor Cynthia Beekhuis? ,,Ik ga proberen extra te knallen.”

Liefst twaalf speelsters moeten voor de trip naar Zuid-Amerika verstek laten gaan. Daardoor is er nu in de selectie voor het eerst plaats voor Mandy van den Berg, Daniëlle van de Donk, Ellen Jansen en Sari van Veenendaal. Zij kunnen in Brazilië hun debuut maken in het Nederlands vrouwenteam.

Van het elftal dat een jaar geleden nog de halve finale op het Europees kampioenschap haalde, ontbreken vaste krachten Manon Melis (rust), Anouk Hoogendijk (geblesseerd) en Annemieke Kiesel-Griffioen. De laatste geeft de voorkeur aan belangrijke wedstrijden met haar club FCR01 Duisburg.

Nieuwe keuzes

Bondscoach Roger Reijners moest in november bij zijn eerste oefenwedstrijd daarom al op zoek naar een nieuw verdedigend blok op het middenveld. Tegen het jongensteam B1 van FC Twente stonden Daniëlle van de Donk en Cynthia Beekhuis daar geposteerd. ,,Ik hoop daarom dat ik in Brazilië ook een wedstrijd kan spelen’’, zegt Beekhuis die tot dusver twee interlands achter haar naam heeft staan. ,,Zeker nu Annemieke en Anouk er niet bij zijn, vergroot dat mijn kansen. Daarnaast is er een nieuwe bondscoach en die zal ook altijd weer nieuwe keuzes maken. Het is afwachten wat die worden.”

De Oranjeleeuwinnen nemen het op donderdag eerst op tegen Canada, zondag treffen ze thuisland Brazilië en op 15 december volgt Mexico. Op zaterdag 19 december worden de finale en de wedstrijd om de derde plaats afgewerkt. ,,Ik zou echt het allerliefste tegen Brazilië meedoen’’, zegt Beekhuis. ,,Het lijkt me echt supergaaf om tegen een wereldster als Marta te spelen. Bovendien is Brazilië de nummer drie van de wereld en daar spelen we niet vaak tegen.’’

'Geen olifant gezien'

Ook zou de 20-jarige middenvelder van sc Heerenveen weer een gloednieuw vaantje aan haar collectie kunnen toevoegen. ,,Ik heb bij Onder 17 en Onder 19 al tegen heel wat landen gespeeld en alle vaantjes bewaard. Ze hangen in mijn slaapkamer boven mijn bed, een stuk of 25.” Daarnaast hoopt Beekhuis ook nog wat van het land mee te krijgen. ,,Ik ben in 2008 meegegaan naar Zuid-Afrika, maar heb toen geen olifant gezien.”

Toch bleek het een trip om nooit te vergeten. Een dag later immers moest Beekhuis met Heerenveen op oefenstage en scheurde haar kruisband. Na een lange revalidatie mocht de scholiere Sport en Bewegen op 6 juni van dit jaar tegen België haar eerste interland bijschrijven. Een ander hoogtepunt: na drie moeizame jaren mag sc Heerenveen zich nu verrassend Herbstmeister van de Eredivisie Vrouwen noemen. ,,In de voorgaande seizoenen werden we nooit weggespeeld, maar scoorden we te weinig. Nu zetten we ons spel ook om in doelpunten en maken we echt kans op het kampioenschap.”

Cristiano Ronaldo

Maar eerst de wedstrijden tegen Brazilië en Marta, al vier jaar op rij winnares van de Gouden Bal. ,,Zij is met haar trucjes toch een beetje de Cristiano Ronaldo van het vrouwenvoetbal. Mooi om te zien. Ja, ik hoop echt heel erg dat ik tegen Brazilië mee mag doen.” 
 
Volg ons ook op
Twitter!


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven