Oranjevrouwen verslaan Ierland

KNVB Media
KNVB Media
15 augustus 2010, 15:56

De Oranjevrouwen hebben zondag een redelijke generale gehad op weg naar de laatste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Belarus. In het TATA Steel Stadion in Velsen-Zuid versloeg de ploeg van interim-bondscoach Ed Engelkes Ierland met 2-0. Lisanne Grimberg debuteerde met een treffer.

Het Nederlands vrouwenelftal heeft nog slechts een theoretische kans om het WK te halen, omdat de afstand met nummer één Noorwegen inmiddels te groot is. Desondanks hoopt de huidige nummer twee Belarus in groep 2 voor te blijven. In aanloop naar de confrontatie met Belarus op zaterdag 21 augustus oefende het team van Engelkes en deed dat in afgeslankte vorm.

De ‘buitenlanders’ Petra Hogewoning (Zvezda 2005 Perm, Rusland), Annemieke Kiesel-Griffioen en Mirte Roelvink (beiden FCR Duisburg, Duitsland) waren nog niet beschikbaar en ook Daphne Koster (Sky Blue FC, Verenigde Staten), Manon Melis (LdB FC Malmö, Zweden) en Kirsten van de Ven (Tyresö FF, Zweden) sluiten pas maandag aan bij de selectie. Het gaf Claudia van den Heiligenberg de kans om zich als linksback te bewijzen en ook voor Renée Slegers, Anouk Dekker , Sherida Spitse en Jeanine van Dalen was er nu plaats in de basiself.

Onwennige start

De eerste goede kans van de wedstrijd was voor vaste kracht Sylvia Smit. Maar het schot van de speelster van Heerenveen was te slap om de Ierse doelvrouw in verwarring te brengen. Twee minuten daarna liet ook Ierland, met vier Arsenal-speelsters in de basis, zich echter gelden met een schot van Stephanie Roche. Loes Geurts pakte de bal behendig, maar ook in het vervolg kwamen de gasten een aantal keer gevaarlijk door de nog betrekkelijk onervaren achterhoede.

En ook voorin bleven de combinaties in eerste instantie nog wat onwennig. Voorzetten op centrumspits Dekker misten vaak net de juiste richting en hoogte en ook de combinaties met Smit, Slegers, Marlous Piëete en de via rechts opkomende Dyanne Bito liepen vaak op niets uit. Na dertig minuten zorgde Slegers echter met een splijtende pass voor de opening. De middenvelder van Willem II zette Piëete vrij voor de keeper, waarna de linksbuiten koelbloedig afrondde.

Opnieuw onoplettendheid na treffer

Net als in twee eerdere thuiswedstrijden tegen zowel België als Noorwegen, leek Oranje ook nu in de tegenstoot direct een tegentreffer te moeten incasseren. Na een te korte terugspeelbal hield Bito Roche vast, waarna scheidsrechter Danny Makkelie naar de strafschopstip wees. Geurts had echter goed het oog op de geplaatste bal van Roche in de linker onderhoek. Dat was voor Oranje wel het sein om de tweede helft sterker af te sluiten. Pieete, Smit en Anouk Hoogendijk kregen kansen, maar de schoten misten het venijn.

Na de pauze kwam Marije Brummel in de plaats voor rechtsback Bito, maar de vrouwen konden het goede spel niet voorzetten. In een gezapige tweede helft kwamen beide ploegen lange tijd nauwelijks meer tot kansen. Het Oranjedebuut van de 17-jarige Lisanne Grimberg, zeven minuten voor tijd in de spits gebracht voor Anouk Dekker, leek het meest opmerkelijke feit van de tweede helft te worden. Haar score drie minuten na haar entree, na een voorzet van de ingevallen Cynthia Beekhuis, zorgde echter toch nog voor een vrolijk slotakkoord.

Ed Engelkes maakt in de week voor het laatste WK-kwalificatieduel met Belarus de definitieve selectie bekend.

STATISTIEKEN: 

Nederland - Ierland 2-0 (1-0)


Scoreverloop: 31. Pieëte 1-0, 85. Grimberg 2-0


Opstelling Nederland: Loes Geurts (AZ), Dyanne Bito (AZ), Jeanine van Dalen (ADO Den Haag), Manoe Meulen (Willem II), Claudia van den Heiligenberg (AZ), Anouk Hoogendijk (FC Utrecht), Sherida Spitse (sc Heerenveen), Renée Slegers (Willem II), Anouk Dekker (FC Twente), Marlous Pieëte (FC Twente), Sylvia Smit (sc Heerenveen)


Wissels: 46. Marije Brummel (sc Heerenveen) voor Bito, 73. Renate Jansen (ADO Den Haag) voor Smit, 81. Cynthia Beekhuis (sc Heerenveen) voor Hoogendijk, 81. Lisanne Grimberg (ADO Den Haag) voor Dekker

 

Volg ons ook op Twitter!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven