Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Elia: 'Ik kijk veel naar Rafael'

KNVB Media
KNVB Media
6 oktober 2009, 10:12

Foto:

Eljero Elia zit in een snelle lift. Omhoog. De vleugelspeler maakt een fantastische seizoenstart door met HSV. Bovendien gekozen tot talent van het jaar en beslissend in zijn eerste twee interlands voor Nederland. Zelf raakt Elia geïnspireerd door Rafael van der Vaart: ,,Hij doet alles bewust.”

In Duitsland heeft HSV de gedeelde koppositie te pakken. De bijdrage van nieuwkomer Elia daaraan is substantieel. In Duitsland lopen ze met de snelle flankspeler en dribbelaar weg, maar de kersverse vader blijft rustig. Een monoloog.

,,Ik heb het echt naar mijn zin bij HSV. Het gaat beter en beter. En ik scoor ook nog. Het is eigenlijk waar iedereen op hoopte. Er gebeurt in Duitsland iets als je een mannetje passeert. Hier heb je niet veel spelers die dat kunnen met een mooie beweging. In de Bundesliga kun je dan publiekslieveling worden.”

Hoger niveau

,,Het niveau in Duitsland is veel hoger dan in Nederland. In alles. Technisch, qua snelheid, qua kracht. Je moet mee kunnen verdedigen en tactisch sterk zijn. En mentaal. Je moet goed geconcentreerd zijn. Alles wordt sneller afgestraft. In het begin had ik er moeite mee. Ik moest me heel erg aanpassen. Bij Twente stond ik altijd op de helft van de tegenstander, nu sta ik bijna altijd op mijn eigen helft. Soms kom ik zelfs in het eigen vijf-meter-gebied.”

,,De trainer, Bruno Labbadia, is nog jong. Maar hij begrijpt het voetbal en hij weet precies wat hij wil. Bij hem is iedereen gelijk. Als iets hem niet zint, dan zegt hij het gelijk. Iedereen moet gewoon normaal doen. Hij praat veel met me. Hij geeft me vertrouwen. Hij laat me gewoon mijn eigen ding doen in het veld. En verdedigend probeert hij me gewoon heel veel bij te brengen.”

,,Verdedigend werk moet ik nog echt leren. Ik ben gewend als linksbuiten te spelen, maar nu moet ik meer als linkermiddenvelder spelen. Als linksbuiten moet je met je rechtsback mee. Maar hier moet je naar binnen knijpen, en om je heen kijken. Als er een verdedigende middenvelder overheen gaat moet je met hem mee. Dat gaat steeds beter. Maar Labbadia scheldt me nooit uit, als het mis gaat. Hij neemt me later apart en laat beelden zien.”

Zelfkritiek

,,Ik ben in de eerste weken meteen tot meest waardevolle speler gekozen, maar ik blijf altijd kritisch op mezelf. Ik vond die wedstrijden helemaal niet zo goed. Als ze hier een speler zien die een mannetje in één beweging uit kan spelen, vinden ze dat fantastisch. In Nederland is dat normaal. Maar ik blijf kritisch. Ik leed teveel balverlies op plekken waar dat niet mag. Acties die mislukken, daar ben ik kritisch op. Elke wedstrijd kijk ik op dvd terug. Ik voel dat ik als speler beter word, omdat ik op het middenveld speel. En als ik van daaruit nog mijn acties kan maken. Nog meer kracht, nog meer snelheid.”

,,Hamburg is een hele mooie stad. Ik zie het als Amsterdam. Mensen komen uit heel Duitsland naar Hamburg. Soms ga ik met Romeo (Castelen, red) op stap, die laat mij de stad zien. Maar de laatste tijd ben ik veel thuis, omdat ik net vader ben. We zijn nu volledig met de baby bezig. Gelukkig mag ik wel doorslapen. Onze dochter heet Sael, een samenvoeging van Sanne en Eljero. Ik heb een tattoo op mijn borst laten zetten met haar naam.”

,,Het Duits kan ik wel verstaan, maar nog niet spreken. Ik had op het VMBO gewoon een voldoende voor Duits, maar toen was ik zestien. Nu ben ik het helemaal verleerd. Lessen komen pas aan de orde als het echt niet gaat lukken. Maar sommige jongens bij HSV verstaan nog geen woord Duits, terwijl ze er al twee jaar zitten. Mijn teamgenoten spreken Duits tegen mij, en ik praat Engels terug.”

Mathijsen & Van der Vaart

,,Er is in Oranje soms kritiek op Joris, maar bij HSV is hij de leider achterin. Als Joris niet speelt, hebben we een groot probleem. Als je spitsen als Grafite en Dzeko (van Wolfsburg, red.) uit de wedstrijd kan spelen, ben je niet zomaar een verdediger. Dat zegt al genoeg, als je spitsen van wereldklasse uit kan schakelen. Hij heeft geen fysiek sterke man naast zich nodig, want hij is zelf fysiek sterk. Tegen Engeland was niet zo’n gelukkige wedstrijd voor Joris, maar dat weet hij zelf ook. Ik weet zeker dat hij er de volgende wedstrijd weer staat.”

,,Bij Oranje keek ik altijd meteen naar Rafael. Hij doet alles bewust. Hij weet precies wat hij doet. Ik hou gewoon van linksbenige spelers. Omdat ze me begrijpen. Ik hoef alleen maar naar ze te kijken, dan weten ze al wat ik ga doen. Helemaal bij Rafael. Ik hou van zijn stijl. Hij is niet zo snel, maar hij kan zich tóch altijd vrij kappen. En tóch altijd scoren uit onmogelijke posities. Ik heb hem bij Oranje nog niet echt gesproken, maar ik kijk gewoon heel veel naar hem als hij traint.”

,,Opgeschoven in de hiërarchie bij Oranje? Dat weet ik niet. Ik kijk alleen naar mezelf. Ik weet dat ik er nu heel dichtbij zit, en dat ik nog een aantal spelers voor me heb. Heel veel mensen kunnen op links spelen: Sneijder, Robben, Afellay, Van Persie. Je moet gewoon goed presteren bij je club. En als de trainer je vertrouwen geeft en je laat spelen, moet je dat gewoon met beide handen beetpakken.”

WK voornaamste doel

,,Al vanaf het moment dat ik bij HSV kwam, ben ik bezig met het WK in Zuid-Afrika. Dat is mijn nummer één doel dit seizoen. Naast het prijzen pakken met HSV. Mijn hoofddoel is om naar het WK te gaan en een prijs te pakken. En het beste uit mijzelf te halen.”

,,Al Jarreau? Dat is de zanger naar wie ik ben genoemd. Mijn oudere zus was fan van hem. En die heeft zijn naam veranderd in een Nederlandse versie: Eljero. Ik heb zijn muziek nog niet op mijn i-Pod staan, maar dat duurt niet lang meer."


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen